Dick Lindström.
1 av 2
Dick Lindström. Foto: Casper Nordqvist/Sveriges Radio
Christian Klemetsson på Stortorget i Malmö.
2 av 2
Christian Klemetsson. Foto: Casper Nordqvist/Sveriges Radio
Skåne

Självklart för skånska samer att rösta

"Klart man ska rösta"
3:57 min

Vart fjärde år är det val för de svenska samerna och nu, den 21 maj, är det dags igen. Också för samer som bor i Skåne.

I Skåne finns ett hundratal samer och en av dem är den Jokkmokk-födde fotografen Dick Lindström, som sedan 13 år tillbaka bor i Ystad. Och han gör ingen hemlighet i att samerna minst sagt är en väldigt liten minoritet.

– Det är ju ingen tvekan om det. Naturligtvis är vi ju en folkspillra och framförallt är vi ju oerhört lite kända, i synnerhet i den här delen av landet. Det finns ju inte en kotte som går igenom grundskolan här som vet något om samerna.

Det har gått fyra år sedan det senaste samiska valet och nu, den 21 maj, är det dags igen. Det är inte alla som kommer att rösta, men för Dick Lindström är det en självklarhet att medverka.

– Jag är av den åsikten att utnyttjar man inte sin rösträtt så har man inte heller rätt att gnälla över situationen. Det kan tyckas som en piss i Mississippi att lägga sin röst, men det finns människor i länder som dör för att de ska få rösträtt så det här tycker jag är ett i-landsproblem. Det är klart att man ska rösta.   

En annan inflyttad skåning som har samiska rötter och som därmed är röstberättigad i valet 21 maj är den 34-åriga göteborgaren Christian Klemetsson, och det råder inga tvivel om att han ska rösta.

– Det kommer jag göra. Jag kollade igenom kandidaterna förra veckan faktiskt.

Var det helt givet att rösta eller har du tänkt: "Äh, jag kanske ska skita i det"?

– Nej, det känns ganska givet. Man har ju större möjlighet att påverka med tanke på att det inte är jättemånga som röstar i valet så det känns ändå viktigt att man tar möjligheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".