Alexander Hedvall och Emil Svensson.
Alexander Hedvall och Emil Svensson. Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Malmö

Spelutvecklare hjälper etiopiska gravida kvinnor

"Spelet guidar kvinnan genom graviditeten"
4:34 min

Emil Svensson och Alexander Hedvall är spelutvecklare på Malmö högskola och har nyligen kommit hem från Etiopiens huvudstad Addis Abeba, där de utvecklat sin spelidé som ska hjälpa etiopiska kvinnor.

Det är en spelidé som förhoppningsvis ska rädda liv.

– Det är ett spel framförallt för gravida etiopiska kvinnor på landsbygden, som ska få den att äta näringsrikt, blandad kost och att åka till sjukhus, säger Emil Svensson.

– Det kallas diskret lärande, i spelet tar du hand om en kvinna och guidar henne genom sin graviditet.

Idén kom fram tack vare ett samarbete mellan Malmö högskola och Addis Adebas universitet. En forskare därifrån var här och tog upp problemet med att nå kvinnor i Etiopien, på ett annat sätt än att tala om direkt hur de bör göra. Och de tog fasta på idéen direkt, och har nu varit i Etiopien för att testa fram spelet.

– Man ser en etiopisk kvinna framför sin hydda och som ska hämta vatten, och du ska se till att hon är lycklig och håller sig mätt med en balanserad kost och tar rätt beslut när hon ska åka till sjukhus, säger Alexander Hedvall.

En så länge är det bara en prototyp de tar fram. Målet är att spelet sedan ska hjälpa kvinnan och barnet under de första fem åren som är de svåraste.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".