Anders Nerbring, platschef för veckans insatser i södra Skåne och till vardags gruppchef för trafikgruppen i Kävlinge.
1 av 2
Anders Nerbring, platschef för veckans insatser i södra Skåne och till vardags gruppchef för trafikgruppen i Kävlinge. Foto: Casper Nordqvist/Sveriges Radio
Polismotorcyklar och polisbilar på rad.
2 av 2
Foto: Casper Nordqvist/Sveriges Radio
Skåne

Polisen manar till försiktighet i trafiken

"Inte lönt att stressa"
3:01 min

Trafikpoliserna på Skånes vägar är i vanliga fall inte så många, men den här veckan har de kraftsamlat ordentligt för att straffa de bilister som bryter mot lagen.

Den här veckan har polisen i Skåne varit ute i stor beredskap på vägarna för att fånga in bilisterna som bryter mot lagen. Platschefen för veckans insatser i Södra Skåne, Anders Nerbring, anser att det blivit ett värre klimat i trafiken de senaste åren.

– Jag personligen kan tycka att det blivit lite sämre. Jag vet inte varför så jag kan bara spekulera, men risken för upptäckt har blivit mindre och det tror jag är största anledningen till detta.

Vad är huvudmålet med den här insatsen?

– Det är att så många som möjligt av dem som kör för fort blir stoppade och rapporterade. Målsättningen som vi har inom polisen är att minska antalet skadade och döda i trafiken. Att ha hastighetskontroll och visa sig på vägarna är ett led i att få folk att hålla hastigheten.

Under torsdagen var det många bilister som blev stoppade av polisen och som därmed tvingades betala dyra böter. Anders Nerbring har ett par råd till bilisterna för att slippa undan liknande förseelser i framtiden.

– Håll hastigheten, håll ordentligt avstånd och ta det lugnt. Det är inte lönt att stressa för man kommer inte fortare fram ändå. Det är något som jag sett den senaste tiden, att folk är stressade i samhället överhuvudtaget och det speglar av sig i trafiken. Det skapar onödiga och farliga situationer. Jag tror att stressen är en bidragande orsak till att man kör fortare än vad man borde.  

Många som åker fast i en fartkontroll försöker ju ofta skylla ifrån sig. Vad är det märkligaste bortförklaringen som du hört?

– Man har hört ett och annat, men det konstigaste jag hört är nog den som körde för fort för att det var bråttom då det var för lite bensin i tanken. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".