Dator och datorkablar.
När massor av datorer i dag slås på efter helgen kan omfattningen öka stort. Foto: TT

IT-attack kan bli värre i dag

"Vad som kommer att hända återstår att se"
1:58 min

Över hundra länder drabbades i helgen av en omfattande cyberattack. I dag, första dagen efter helgen, kan omfattningen visa sig bli ännu större.

I dag loggar många in på sina datorer för första gången sedan fredag eftermiddag och det kan nu visa sig att fler drabbats av den skadliga kod som slagit ut hundratusentals datorer över hela världen.

– Man kan tänka sig att det är väldigt mycket maskiner som inte varit igång sedan det här inträffade och vad som kommer hända med dom när de slås på återstå att se, säger Anders Ahlqvist, kriminalkommissarie vid Nationellt IT-brottscentrum.

Då kan det bli en ny topp?

– Ja, den här skadliga koden, som det här handlar om, den kan finnas i mejlsystem, på väg till datorer som kommer träffa dom när man slår på datorn.

Enligt EU:s polismyndighet Europol är det den största samlade IT-attacken i världen hittills. Hundratusentals datorer och arbetsplatser har påverkats. I Storbritannien t ex drabbades sjukvården allvarligt, operationer har fått ställas in och ambulanser har dirigerats fel.

Den skadliga koden sätter datorerna ur spel och ett meddelande kommer upp på skärmen som säger att användaren måste betala för att få tillgång till datorn och filerna igen.

Betalningen ska ske med den elektroniska valutan bitcoin, vilket gör det svårare att spåra utpressarna.

Utpressarna har vid den här attacken används sig att nya sätt. Dels att de skickat den skadliga koden till så många människor, dels hur spridningen sker:

– Den här använder sig att mekanismer som gör att den ska spridas automatiskt. När den väl har infekterat en företagsdator kan den automatiskt sprida sig till granndatorerna.

– Det är ett nytt fenomen, säger IT-säkerhetsexperten Mikael Witt.

I Sverige har Ekot rapporterat om hur verkstadskoncernen Sandvik utsatts, liksom Timrå kommun, men nu under morgonen kan alltså fler företag och organisationer drabbas.

För att minska risken uppmanas IT-ansvariga uppdatera Windows operativsystem och användarna att vara försiktiga när de öppnat sin mejlkorg, säger IT-säkerhetsexperten Mikael Witt.

– Det man bör tänka på är väl att vara extra vaksam och inte klicka på länkar eller öppna bilagor från avsändare man inte känner igen, eller innehåll man inte känner igen, säger Mikael Witt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".