Nisse Hellberg.
1 av 2
Nisse Hellberg. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Nisse Hellberg.
2 av 2
Nisse Hellberg. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Vollsjö

Nisse Hellberg är årets Piratenpristagare

"Det är knock-out!"
5:22 min

I år var det Nisse Hellberg som klev ut ur det gamla Pumphuset i Vollsjö som årets Piratenpristagare.

Juryns motivering lästes av Fritiof Nilsson Piraten sällskapets Sigge Cederlund: "Årets pristagare har alltid gått sina egna vägar från den punkinspirerade debuten på 70-talet via svensktoppen till fjolårets countrydoftande album har han utforskat rocken rötter, med det ena benet i Malmö och det andra i Memphis Tennessee. Hans låttexter är skarpa och mörkt humoristiska där varje ord är valt med omsorg."

– Det här var bland det största jag varit med om. Fritiof Nilsson Piraten är min absoluta favoritförfattare. Jag håller ju på med rockmusik och att då få detta erkännande från den litterära världen, det är knockout, säger Nisse Hellberg.

Fritiof Nilsson Piraten Sällskapet delar varje år ut Piratenpriset på
100 000 kr. Pristagaren tillkännages traditionsenligt vid Pumphuset i Vollsjö i maj månad. Priset delas sedan ut i samband med Piratendagen på Kivik i juli.

– Jag tänker göra som Piraten och resa mycket för pengarna. Förutom att läsa god litteratur och lyssna på bra musik och så tycker jag att resande vidgar och vaccinerar en mot fördomar och inskränkthet, säger Nisse Hellberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".