Man låser säkerhetsdörr på ett fängelse.
Foto: Fredrik Persson/TT
Malmö

Fackförbund kritiskt till uteblivna åtgärder efter fotospridning

Facket: "Ett skolboksexempel på tystnadskultur"
4:27 min

Anställda på Kriminalvården i Malmö misstänks sprida fotografier på skadade och döda fångar och samtidigt hånar och kränker dessa med olämpliga kommentarer. Det rapporter Sydsvenskan om idag. Nu reagerar facket ST på uppgifterna.

– Rent mänskligt och etiskt så är det är ett ganska sjukt beteende att sitta och titta på fotografier av skadade och döda människor. Sedan finns andra aspekter av sekretess och dataintrång, materialet skall användas i rätt syfte, säger Björn Andersson som sitter i avdelningsstyrelsen för fackförbundet ST i Kriminalvården.

Han utesluter att materialet använts i gruppen i utbildningssyfte.

– Det är helt uteslutet.

– Vi kom med det här till Kriminalvården i början av april och man har fortfarande inte gjort något. Det enda de gjort är att efterforska källan. Man tar kontakt med mig från internutredningens och vill veta var uppgifterna kommer ifrån.  Man vill ha uppgiftslämnaren. Det är ett skolboksexempel på tystnadskultur, säger Björn Andersson.

Mikael Stålberg, internutredningschef på kriminalvården, anser inte alls att det har handlat om någon efterforskning av källor utan informationsinsamling för att kunna starta en utredning.

– Men faktum är att hela den här situationen kanske inte alls leder fram till någon utredning. Vi har inte fått fram några medarbetare som trätt fram och berättat vad de hört eller sett kring det här, säger Mikael Stålberg som är internutredningschef på kriminalvården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".