Humam al-Bonni
Humam al-Bonni kan fortfarande inte röra delar sin vänsterhand. Foto: Gustav Wirtén/Sveriges Radio
Malmö

Humam skadade sig på jobbet – fick sparken

"Hela mitt liv förstördes"
4:13 min

Humam al-Bonni fick ett instegsjobb som slaktare. Men det som skulle bli en väg in på arbetsmarknaden slutade med att han hamnade på gatan.

För ungefär två månader sedan fick Humam al-Bonni ett så kallat instegsjobb. Han skulle jobba som slaktare på ett kött och chark-företag i Malmöområdet. Arbetsförmedlingen skulle betala 80 procent av hans lön under sex månader.

För Humam, som kom till Sverige från Damaskus i Syrien för tre år sedan, var det en stor möjlighet. Han skulle få chansen att börja tjäna egna pengar och bygga upp sitt liv. Men det skulle komma att bli precis tvärtom.

Jag kan inte röra fingret, och har ingen känsel.

En dag i mitten på april skar sig Humam i handen på en av de stora slaktknivarna. Såret var djupt, han förstod direkt att han måste åka till sjukhuset och frågade sin chef om lov.

– Han sa: Ok, åk. Men var försiktig, säg inte att du skar dig på jobbet. Säg att du skar dig hemma, annars får jag stora problem, säger Humam al-Bonni.

Eftersom Humam var rädd att förlora jobbet lydde han och berättade för läkaren att han skadat sig när han lagade mat hemma. Men skärsåret var djupt och hade orsakat nervskador i handen. Läkaren bestämde sig för att sjukskriva Human i en månad, till att börja med.

Hade han börjat jobba direkt fanns risken att han aldrig skulle kunna röra handen igen, berättade läkaren. Men när han ringde upp arbetsgivaren och berättade om sjukskrivningen fick han ett chockartat besked. 

– När jag kom tillbaka från sjukhuset sa chefen: Kom in och jobba. Jag svarade: Jag kan inte jobba, jag har skurit mig i handen. Då sa han att om du inte kommer in och jobbar så har han inget behov av mig längre

Så Humam blev av med jobbet. Han har skrivit ut ett kontoutdrag som visar att han aldrig fått lön av kött och chark-företaget. I början av maj gick Human till polisstationen och anmälde sin före detta chef.

Härberget var hemskt, som ett fängelse.

Arbetsgivaren har tackat nej till att delta i det här inslaget. Men de berättar att de bestrider Humams version av vad som hänt. De medger att han har avskedats, men inte på grund av sjukskrivningen.

Det handlar istället om att han inte skött sitt jobb, menar de. De vidhåller också att Humam har skurit sig hemma och inte på jobbet. De uteblivna löneutbetalningarna på hans konto förklarar de med att de har betalat honom kontant i förskott. De har själva gjort en motanmälan mot honom hos polisen.

Det som har hänt har slagit hårt mot Humam. Han har skulder han inte kan betala hos Kronofogden och under två månader kunde han inte betala hyra, vilket ledde till att han blev av med sin lägenhet.

– Jag fick bo på ett härbärge, tillsammans med missbrukare och kriminella. Hela mitt liv förstördes, säger han.

Nu har Humam flyttat in i sin gamla lägenhet igen. Han kan fortfarande inte röra sitt vänstra lillfinger, tre veckor efter olyckan. Läkaren säger att det kan dröja sex-sju månader innan han återfår rörligheten i handen. Nu tar han en dag i taget, och väntar på polisens utredning.

– Förut hade jag bostad, pengar, jobb. Det var ett bra liv. Men nu har jag ingenting, säger Humam al-Bonni. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".