Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Patrick Reslow
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Patrick Reslow under en pressträff i Riksdagens presscenter i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT
Malmö

Riksdagsman lämnar M för SD

Patrick Reslow: Det är helt enkelt min egen övertygelse
1:47 min

Riksdagsmannen Patrick Reslow från Malmö lämnar Moderaterna och går med i Sverigedemokraterna, säger han och SD-ledaren Jimmie Åkesson vid en pressträff.

Patrick Reslow är invald som moderat riksdagsledamot sedan 2010 och har suttit i Justitieutskottet och Konstitutionsutskottet:

– Det har som sagt varit en lång process, jag har ju känt länge att decemberöverenskommelsen den ligger och spökar. Och jag tycker också att allianspartierna är lite otydliga med att vem man ska samarbeta med och hur man ska göra det efter valet 2018. Det finns en utsträckt hand och det finns punkter som är väldigt tydliga vad man vill uppnå och vad man vill göra. Den handen har man inte tagit emot.

Patrick Reslow lämnar Moderaterna, men behåller sin plats i riksdagen. Han har idag sökt medlemskap i Sverigedemokraterna och kommer att delta i arbetet i Sverigedemokraternas riksdagsgrupp.

Avhoppet förändrar inte majoritetsförhållanden i Riksdagen.

Patrick Reslow har varit moderat i många år och har varit ledande politiker i bland annat Malmö. En konflikt finns dock mellan Reslow och Moderaternas länsförbund i Skåne som kan ha påverkat avhoppet.

Patrick Reslow försäkrar att avhoppet sker helt på eget initiativ:

Det här är helt enkelt min egen övertygelse.

Men du är ju invald som Moderat riksdagsledamot, vad säger du till de som röstat på dig?

– Jag kommer att säga att jag, precis som många av dom väljare som röstade på Moderaterna 2014, i dag ser att Moderaterna räcker inte till och har inte dom svaren som krävs för att få förändring på den politik som bedrivs idag. Utan det krävs nya tag och jag som arbetar politiskt vill ju tillhöra ett parti som jag tror på och där jag känner ett engagemang.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson välkomnar Patrick Reslow och tror inte att det kommer att påverka Moderaternas nya vilja att samarbeta med Sverigedemokraterna:

– Jag tror inte att det här påverkar i negativ riktning. Tvärtom det visar ju att det finns ändå att det finns en naturlig rörelse mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna för människor och det borde ju snarare sänka trösklarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".