Skillingekören.
– Både roligt och sorgligt med avslutningskonsert, säger Arian Solomon. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Skillinge

Nya och gamla Österlenbor lär känna varandra i kören

"Det är en vinnar-vinnarsituation"
4:24 min

Kören är en del av Kulturverkstäder på Österlen, där nyanlända och människor som bott länge på Österlen skapar tillsammans. Idag var det avslutningskonsert.

Runt 30 medlemmar i Internationella kören i Skillinge höll idag avslutningskonsert på missionshuset.

Ariam Solomon och Margareta Ivarsson är två av medlemmarna i kören, som träffats och sjungit ihop under vårterminen. Känslorna medan de värmer upp inför dagens konsert är lite kluvna, eftersom det är avslutning, berättar Ariam Solomon.

– Det är sista dagen idag, säger hon.

– Jag känner som Ariam att det är lite tråkigt att det är sista dagen, för vi har haft så trevligt och roligt, mycket glada skratt, mycket god energi, säger Margareta Ivarsson.

Hur tycker du att det har varit under terminen?

– Vi känner varandra mycket, mer och mer, jag tycker om att lära känna människor, vi skrattar mycket och jag lär mig svenska och svenska sånger, säger Ariam Solom.

– Man får så mycket, för hela kroppen, det känns som om det är en vinnar-vinnarsituation, så är det med sång, säger Margareta Ivarsson.

Publiken börjar strömma till missionshuset i Skillinge, bland annat kommer Anna Lindberg, som är ordförande i Österlens stödförening för flyktingar och en av de som jobbat med att gå igång Kulturverkstäderna på Österlen.

Tanken med dom är att nyanlända och de som bott längre på Österlen träffas och skapar ihop. Sedan i höstas har tio kulturverkstäder varit igång på olika håll på Österlen, med bland annat sång, måleri, skulptur, och matlagning och det har gått bra, tycker Anna Lindberg.

– Det har fungerat jättebra, det var ibland lite trögt i början, men efter ett tag när vi hade kommit igång, har de i de olika kulturverkstäderna skapat vänskapsband och djupa relationer, skulle jag vilja påstå, säger hon.

– För många nyanlända så är det en fantastisk möjlighet att lära känna svenskar och få vänner och bekanta och för många av de svenskfödda är det första gången de kommer lite mer inpå livet på en nyanländ.

Under sommaren är det uppehåll för kulturverkstäderna, planerna för hösten är inte riktigt klara, men en del verkstäder kommer att fortsätta.

– Det blir i alla fall sådär sex, sju verkstäder som kommer att vara igång, sedan är pengarna slut, säger Anna Lindberg.

 

 

 

 

"Nu är publiken på plats, och kören börjar dansa in för att börja sin konsert"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".