Bilar på en motorväg
Följ läget i påsktrafiken. Foto: Hasse Fridén/TT
Sverige

Eftersupning hävdas i vart femte fall av rattfylleri

1:04 min

Varje år inträffar ett par tusen fall där misstänkta rattfyllerister förklarar sin berusning med att de druckit alkohol först efter att de stannat bilen.

Typfallet är en bil som kört i diket och när polisen kommer dit en stund senare och känner spritdoft säger föraren att hen blivit så chockad över att köra i diket så flaskan har åkt fram. och detta kan räcka till att föraren frias.

I Norge så är det olagligt att förtära alkohol 6 timmar efter att man varit misstänkt för att ha kört rattfull, för två år sedan så togs ett liknande lagförslag upp i Sverige, men avslogs då.

Lars Olov Sjöström är Trafiksäkerhetschef på motorförarnas helnykterhetsförbund tycker att man behöver ta upp frågan på nytt.

– I ungefär vart femte rattfylleriärende så hävdas eftersup idag, säger Lars Olov.

Anledningen till att lagförslaget om en eftersupningslag inte antogs i Sverige var för att en lag mot eftersupning skulle strida mot rättsliga principen att det inte är förbjudet att förstöra bevis mot sig själv. Men många av dem bilister som vi pratat med tycker att kryphålet borde försvinna.

– Man läser ju om folk stup i kvarten som kört fulla och sen hävdar att de tagit sig en styrketår, och det tycker inte jag är ok. Säger bilisten Hasse Rosenkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista