Salim Salama.
Salim Salama. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio Malmo
Malmö

Med skulden som en drivkraft

Salim Salama: Malmö är min stad och alla har en plats här
4:18 min

För två år sedan träffade vi Salim Salama, som hade kommit till Sverige från krigets Syrien. Skulden över att han överlevde när så många av hans vänner dog, finns alltid kvar. Men han menar att det inte behöver vara enbart dåligt.

För två år sen träffade vi Salim Salama. Då var han 25 år och hade bott i Sverige i drygt två år. Idag är han snart färdig med sin utbildning och vill jobba för alla syriska barns rättighet till kvalificerad utbildning. 

Att växa upp utan pass och bli förnekad syriskt medborgarskap är en av de största motiven till att jag gör det jag gör.

När Salim fick sitt svenska pass fick han en känsla av värdighet säger han. För första gången hade han en officiell nationalitet efter 27 år som statslös palestinier.

Salim valde att lämna Syrien när han pluggade juridik och han förlorade då hela sin utbildning. Men om två veckor tar han sin examen på programmet för internationell migration och etniska relationer vid Malmö högskola. Samtidigt arbetar han bland annat som rådgivare i en grupp som jobbar mot FN. Så de senaste två åren har varit hektiska. Men det är en glad Salim med en stor kärlek för Malmö som sitter vid köksbordet här idag.

Jag älskar Malmö. Det är min stad och alla har en plats i Malmö.

Malmö erbjöd honom ett hem, trygghet och många vänner. För att inte tala om möjligheter, säger Salim som berättar att han springer mycket i Pildammsparken och tar en öl på stammishaket vid Möllevången för att släppa tankarna på kriget som rasar i hemlandet. Men skulden över att han överlevde när så många av hans vänner dog, den finns alltid kvar, säger han och tillägger att det inte behöver vara något dåligt.

– Att känna skuld har också hjälpt mig att påminna mig var jag kommer ifrån. Det är en produktiv skuld som får mig att göra saker, säger Salim Salama.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".