Torbjörn Tegnhammar moderat oppositionsråd i Malmö. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Torbjörn Tegnhammar moderat kommunalråd i Malmö. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Malmö

(M) vill åldersbestämma ensamkommande

" Då behövs det sättas in åtgärder"
0:36 min

Moderaterna i Malmö kräver nu att Malmö stad ska verka för att alla ensamkommande som finns i kommunen och är i gymnasieåldern ska åldersbestämmas.

Det har visat sig att många ensamkommande är äldre än de uppger, hävdar Torbjörn Tegnhammar, moderat kommunalråd.

– Flyktingmottagandet i Malmö har varit så stort och omfattande. Därför kan det finnas väldigt många människor här som vi inte tagit emot på rätt sätt.

Varför vill ni det?

– Det finns två skäl. Dels ekonomiska eftersom det skapar enorma kostnader, och för det andra sociala skäl och trygghetsskäl för de barn vi tagit emot. De ska inte behöva växa upp och leva med vuxna män om det är så att de fuskat och myglat med systemet. Då behövs det sättas in åtgärder mot den typen av invandring.

På ett möte i kommunstyrelsen senare på onsdagen avslog den rödgröna majoriteten M-förslaget. kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) pekade på att staten redan bekostar mottagandet även av barn.

Redan för snart två år sedan lämnade Sverigedemokraterna in en snarlik motion till kommunfullmäktige där partiet ville att den sociala resursförvaltningen skulle genomföra åldersbestämningar på ensamkommande,  där det eventuellt kunde finnas tvekan kring ålder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".