Chris Jonasson, ordförande i föreningen Malmö E-sport och Edin Zahirovic
Chris Jonasson, ordförande i föreningen Malmö E-sport och Edin Zahirovic Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Malmö

Arvsmiljoner ska främja e-sporten

2:25 min

Malmö E-sport har fått ett bidrag på 8,7 miljoner kronor från Arvsfonden för ett projekt som ska främja integration och jämställdhet inom spelens värld.

E-sport som innebär elektronisk sport och som är samlingsnamnet för när folk tävlar i dator- eller konsolspel.

Den här stora summan pengar får man till projektet som kallas för Digital Social Fritid och det är ett samarbete mellan flera organisationer i Malmö, Spelens hus, Sverok - Respect all Compete, Sverok Skåne, Malmö stad, RFSL Rådgivningen/Habitat Q, Ensamkommandes förbund och Refugees Welcome Malmö.

Som en slags ansvarig över hela projektet står Malmö E-sport, föreningen som arbetar för att organisera e-sporten i Malmö.

– Vi ska nå de ensamkommande, säger Chris Jonasson, ordförande i föreningen Malmö E-sport

Fortfarande är det en manligt dominerad värld.

– Inom tre ska Malmö inte bara vara den bästa utan också den bredaste föreningen. Vi vet att tjejer spelar och vi tänker anställa kompetent personal för att komma över hindren, säger Chris Jonasson, ordförande i föreningen Malmö E-sport.

En av de nyare medlemmarna har spelat sedan han var liten.

– Jag har spelat sedan jag var tre år. En kompis kom fram och berättade om Malmö E-sport, man lär känna folk md olika perspektiv och bakgrund. Malmö E-sport hjälper mig att komma in på scenen, säger Edin Zahirovic som är 15 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista