Problemen i Östersjön är gifter, övergödning och hårt fiske.
1 av 4
Problemen i Östersjön är gifter, övergödning och hårt fiske. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Sten Knutsson bor vid Landöns hamn.
2 av 4
Sten Knutsson bor vid Landöns hamn. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Östersjön är ett hav med miljöproblem.
3 av 4
Östersjön är ett hav med miljöproblem. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Den här resan börjar längs Landöns vattenbryn.
4 av 4
Den här resan börjar längs Landöns vattenbryn. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
#Hotat hav

Res med längs miljöhotade Östersjöns kust

1:12 min

Följ med på en resa längs kusten till ett hav hotat av miljöförstöring. Östersjön är ett av världens mest förorenade hav.

Sverige arrangerar, tillsammans med Fiji, FN:s internationella havsmiljökonferens i New York mellan den 5 och 9 juni. Samtidigt finns på hemmaplan ett av världens mest förorenade hav, Östersjön.

Det är dåligt med fisk mot vad det har varit. Det är en avsevärd försämring.

Följ med på en resa längs kusten till ett hav hotat av miljöförstöring. Vi börjar på Landön öster om Kristianstad där Sten Knutsson bor nära havet på en släktgård som gått i arv i generationer.

– Det är rogivande på något sätt och det är mycket olikt också från årstid till årstid. Under sommaren är det mycket campinggäster. Under vintern är det tyst och rofyllt, säger Sten Knutsson.

Solglittrande krusningar

Från Landön är det utsikt över de solglittrande krusningarna men under ytan står inte allt rätt till. Östersjön är ett av världens mest förorenade hav. Problemen är gifter, övergödning och hårt fiske.

– Man hör från dem som är ute och försöker fiska. Det är oftast att de inte får någonting med sig hem. Så det är det allmänna samtalsämnet att det är dåligt med fisk mot vad det har varit för kanske tio år sedan. Det är en avsevärd försämring, säger Sten Knutsson.

Östersjöns miljö

 • Ett av världens mest förorenade hav.
 • Ett utsatt läge på grund att det bor cirka 85 miljoner människor runt kusten.
 • Människor, industrier, trafik och jordbruk släpper ut fosfor och kväve, utsläpp som behöver akut halveras. Det orsakar övergödning och algblomning. Syrebristen bildar svavelväte så att havsbottnens växt- och djurliv dör.
 • Forskare föreslår kraftigt minskat fiske men politikerna vill inte gå med på så stora begränsningar.
 • Klimatförändringarna väntas öka temperaturen. Koldioxid orsakar klimatförändringarna och försurar haven. Vikaresälen befaras bli utplånad eller minska när isen tynar bort. Exempel på andra hotade arter är ål och tumlare.
 • Efter andra världskriget dumpade Försvarsmakten ammunition och kemiska stridsmedel i Östersjön.
 • Oljeutsläpp från fartygstrafik, kollisioner och förlisningar är en risk. Det sker också avsiktligt när tankar och maskinutrymmen rengörs till havs i stället för i hamnar. Den djurgrupp som drabbas hårdast är sjöfåglar.
 • Miljögifterna kvicksilver, bly, koppar, kadmium och andra tungmetaller bryts aldrig ner och finns kvar i havet. Organiska miljögifter, till exempel PCB och dioxiner, finns i höga halter i fet fisk. Industrikemikalier, till exempel polyklorerade naftalener (PCN), klorparaffiner och bromerade flamskyddsmedel förgiftar havet.
 • 1989 och 2003 förbjöds giftiga båtbottenfärger innehållande organiska tennföreningar, till exempel tributyltenn (TBT). Trots förbudet visar mätningar i småbåtshamnar att de giftiga båtbottenfärgerna fortfarande används.
 • Läkemedelsrester som inte bryts ned i kroppen åker ut med avloppsvattnet och passerar reningsverken.
 • Strandskyddet sedan 1975 innebär att inga nya bostadshus får byggas närmare 100 eller 300 meter från havsstränderna. Det är viktigt för att bevara livsvillkoren för växter och djur.
 • Källa: havet.nu (drivs av Stockholms universitets Östersjöcentrum och Umeå marina forskningscentrum).
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista