Malmö

40-åriga hustrun var 13

1:16 min

En man i Malmö registrerade sitt utländska äktenskap hos Skatteverket med en kvinna som uppgavs vara i 40-årsåldern men hon var betydligt yngre. Sedan i höstas har Skatteverket registrerat ett tiotal barnäktenskap.

När mannen i Malmö registrerade sitt utländska äktenskap hos Skatteverket visade han upp handlingar där kvinnan uppgavs vara i 40-årsåldern. Nu har det visat sig att hon är betydligt yngre än så och att Skatteverket registrerat ett barnäktenskap.

Enligt Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, har myndigheten registrerat ett tiotal barnäktenskap sedan i höstas.

– För att det är lagligt. Svenska lagen har bara tagit hänsyn för barnäktenskap där någon har anknytning till Sverige och det är en fråga som just nu utreds på departementet, säger Ingegerd Widell.

Som det är idag godkänner Skatteverket inga barnäktenskap där den ena eller båda parter är under 18 år och som ingås av personer som har sin hemvist i Sverige. Men i fall där redan gifta personer kommer till Sverige, görs en annan bedömning. I sådana fall kan ett äktenskap erkännas om den ena partnern är under 18 men över 15 år.

Men i fallet med Malmöbon registrerade Skatteverket alltså ett äktenskap med en 13-årig flicka som i handlingarna från hemlandet uppgavs vara i 40-årsåldern. När detta senare upptäcktes, omprövade Skatteverket sitt beslut. Parterna registrerades som ogifta, mot mannens vilja.

Sedan i höstas har Skatteverket skärpt sina rutiner kring registreringen av barnäktenskap. Numera görs samtidigt en orosanmälan till de sociala myndigheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista