Kretskort från en dator. Foto: Stefan Gustavsson/TT
Foto: Stefan Gustavsson/TT
Malmö

Därför varslar Enics 200 i Malmö

"Finns bara möjlighet köra en fabrik i Sverige"
3:16 min

Det finns bara plats för en fabrik i Sverige - så förklarar kretskortstillverkaren Enics att man tänker varsla alla de 204 anställda i fabriken i Malmö och koncentrera den svenska verksamheten till Västerås.

Alla de 204 fast anställda varslas om uppsägning, rapporterade HD-Sydsvenskans näringslivssajt 8-5 på måndagen.

Företaget Enics tillverkar elektronik till industrin, bland annat kretskort.

Det är hårdnande konkurrens som gör att koncernledningen fattat beslutet och inlett förhandlingar med facket, säger Enics general manager Peter Back.

– Vi har under ett antal år sett att marknaden blivit allt tuffare. Våra kunder pressar priser och mycket flyttar till lågkostnadsländer. Så vår koncernledning har sett att det långsiktigt bara finns möjlighet att köra en fabrik i Sverige.

Att det blir Västerås man satsar på och inte Malmö förklarar Peter Back med det geografiska läget.

– Våra stora kunder finns i Mälardalen.

Planen är att fabriken i Malmö ska drivas vidare till slutet av juni nästa år. Det kan finnas möjlighet för en del anställda att flytta med till Västerås, eller få jobb på någon av Enics anläggningar i andra länder, enligt Peter Back.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".