En närbild på Lina Engstrands ögon och ögonbryn. Hon blundar och ögonbrynen är i fokus. Efter att hon genomgick en laserbehandling för att få bort en misslyckad ögonbrynstatuering är de röd-orangea och hennes egna, blonda, ögonbrynshår syns knappt igenom.
Så här ser Lina Engstrands ögonbryn ut i dag. Ärren efter tatueringen och laserbehandlingen gör att hennes egna, blonda, ögonbrynshår knappt syns. Foto: PRIVAT.
Sverige

Kosmetisk tatuering utan kontroll

Läkare: Det finns pengar att tjäna i den här branschen
4:22 min

Många verksamheter som utför kosmetisk tatuering har inte inspekterats. I Helsingborg har man utfärdat fyra förbud och i Kristianstad har man två misstänkta fall av otillåten verksamhet.

Kosmetisk tatuering har blivit alltmer populärt, att till exempel tatuera ögonbryn.

Men vilken myndighet som har ansvar för den här växande branschen är oklart.

Det finns till exempel inga krav på att den som utför behandlingen har kunskap eller utbildning.

För själva salongen gäller samma regler som vanlig tatuering, alltså miljöbalken.

Varje företag ska anmäla sin verksamhet till sin kommun så att miljö- och hälsa kan komma på inspektion, för att minska smittspridning och infektioner.

I en granskning som P3 Nyheter gjort visar det sig att kommunerna hittat och misstänker många salonger som inte inspekterats.

I Helsingborg har man utfärdat fyra förbud och i Kristianstad har man två misstänkta fall av otillåten verksamhet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".