Malmöfilmaren Fredrik Gertten. Foto: David Richter/SR
Malmöfilmaren Fredrik Gertten blir hedersdoktor. Foto: David Richter/SR
Malmö

Fredrik Gertten blir hedersdoktor

Filmaren Fredrik Gertten blir hedersdoktor på Malmö Högskola.

Fredrik Gertten har arbetat som journalist, men de senaste 20 åren har han ägnat sig åt film, som filmare och filmproducent.

Han är känd bland annat filmerna Bananas,Big Boys Gone Bananas och Bikes vs Cars. Dessutom har han gjort flera filmer där Malmö är i centrum, som Blådårar, Gå på vatten och Mordet på en tidning

I motiveringen till hedersutnämningen står att Fredrik Gertten ”under hela sin professionella karriär har arbetat med Malmö som bas och har både dokumenterat och kritiskt granskar de samhällsomvandlingar som staden genomgått.”

Just nu håller han på med en ny miljökatastroffilm som tar upp guldproduktionen i Sydafrika eller snarare vad som blir över när guldet är bort.

– Jag känner mig väldigt glad och hedrad att bli utnämnd till hedersdoktor, säger Fredrik Gertten enligt ett pressmeddelande.

– Men det var det mest oväntade telefonsamtal jag fått någonsin, när jag blev kontaktad. Jag har inte gått ut gymnasiet och inte tagit några akademiska poäng.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".