Båt som släpar en död val efter sig.
I augusti förra året sänktes den nio meter långa vikval som hittats död utanför Ystad. Ett forskningsteam följer vad som händer med kadavret. Foto: Björn Lindgren/TT (Arkivbild)
Ystad

Snabb nedbrytning av valen som sänktes i havet

Nedbrytningen av det valkadaver som förra sommaren sänktes till havets botten utanför Ystad har gått fortare än vad forskarna förväntat.

– Troligen har det med båttrafiken att göra, som rör om i området, säger Björn Källström, forskare vid Göteborgs universitet, till Ystads Allehanda.

Nedbrytningen av det valkadaver som förra sommaren sänktes till havets botten utanför Ystad har gått fortare än vad forskarna förväntat.

– Att nedbrytningen av valen gått så fort i Östersjön är förvånande. Troligen har det med båttrafiken att göra, som rör om i området, säger Björn Källström, forskare vid Göteborgs universitet, till Ystads Allehanda.

Det är ett riktigt smörgåsbord för de små rackarna.

När vikvalen hittats död med propellerskador på stjärten förra året försågs den med tyngder och sänktes till 20 meters djup cirka 3,5 sjömil söder om Ystad. Forskarna bestämde sig för att följa vad som hände sedan - det är första gången som de har möjlighet att följa nedbrytningen i ett saltfattigt område som Östersjön.

Nu har en ryggkota plockats upp och prover tagits. Valkadavret drar till sig många matgäster, bland annat märlkräftor.

– Det är ett riktigt smörgåsbord för de små rackarna, säger Rikard Åhsén, som dykt vid kadavret, till SVT Nyheter Skåne.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".