Lasarettet i Helsingborg inte gökunge

Helsingborgs Lasarett AB slår tillbaka anklagelserna om att det regionägda bolaget skulle vara en gökunge i Region Skåne.
Stefan Sallerfors, vd på sjukhuset, säger att man tar emot fler patienter. - Tidigare så var ju sjukhusen den begränsande faktorn i sjukvården. Vi hade köer som hindrade patienter att komma till och det blev ju ett självreglerande system. I Helsingborg har vi genom bolagiseringen kunnat öka genomströmningen av patienter , och vi är då inte längre en bromsklots i vårdkedjan från när patienten blir sjuk till de blir friska. Både kristdemokraterna och centern är ändå besvikna på lasarettsbolaget som skulle bli ett borgerligt mönsterexpemel inte har sparat några pengar åt Region Skåne. Helsingborg Lasarett slukar allt mer av sjukvårdsresurserna i Skåne, förra året ökade både vården och kostnaderna i Helsingborg mer än de andra sjukhusen i Skåne. I år vill regionen ha lika mycket vård som förra året, men enligt Stefan Sallerfors räcker inte dom pengar som regionen erbjuder. Beställaren måste avstå viss vård, vilket ger längre köer igen i Helsingborg. - Det måste det innebära om den prioriteringen måste göras så att akut går före – och det gör det ju alltid – men om vi måste ta större delar än vad det var tänkt från början så kommer det att innebära längre köer för flera operativa ingrepp.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".