Tror inte på sjukvårdsupplysningen

Många litar inte på de råd de får i telefon hos sjukvårdsupplysningen i Skåne. Istället söker sig patienterna till akuten, säger VD:n för Helsingborgs lasarett.
Sjukvårdsupplysningen i Skåne verkar inte ha lett till att akutsjukvården blivit avlastad. - Det är färre som ringer till oss men fler som kommer till oss, säger Stefan Sallerfors, VD för Helsingborgs lasarett. Han tror också att det vore bättre kvalitet om patienterna kunde ringa direkt till kliniken. Ofta är ju också de patienter som ringer redan kända på sjukhuset. De skulle kunna få mer kvalificerad hjälp av personal som har tillgång till journalerna. Helsingborgs lasarett har inga siffror än på att antalet besök på akuten ökat samtidigt som antalet samtal minskat, men Stefan Sallerfors tror att det är fler som känner sig otrygga med den nya sjukvårdsupplysningen och därför söker sig till akutmottagningen. Ulf Meijer som är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne tycker dock att kvaliteten på de råd som sjukvårdsupplysningen ger blir allt bättre. Bland annat har sjuksköterskorna som arbetar på upplysningen tillgång till ett särskilt datorstöd som ska ge dem god backup. - Men vi det är viktigt att vi marknadsför systemet bättre och talar om vilka kvaliteter det har, säger Ulf Meijer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".