Tim har en kartong där han förvarar en glaskapsel med Naloxon. En opiatantidot, som var tänkt att användas i ett eventuellt nödfall.
Tim har en kartong där han förvarar en glaskapsel med Naloxon. En opiatantidot, som var tänkt att användas i ett eventuellt nödfall. Foto: Andreas Irebring/ Sveriges Radio Malmöhus
Sverige

Tim tog sig ur ett tungt fetanylmissbruk

Tim: Det var det billigaste alternativet för att få den effekten jag sökte
3:59 min

Drogen fentanyl har på två år tagit 250 människors liv i Sverige. En opiat som kan köpas på nätet i en rad olika varianter och som främst köps av yngre.

Något som oroar John Ektor Andersen, överläkare på beroendecentrum i Malmö.

– Problemet är att de är i början av en missbrukskarriär. Man kanske har missbrukat andra saker innan. Det typiska är att du börjar med cannabis och övergår till centralstimulerande. Men då är man ny och oerfaren kring hantverket. Och medicinskt sett har du inte byggt upp någon tolerans.

Tim är en av dem som fastnade i ett fentanylmissbruk, som han numera lyckats ta sig ur, åtminstone sett till att han inte längre brukar.

– Driften att ta opiaten uppgår till vilket naturbehov som helst. Som att verkligen behöva gå och kissa. Det är samma känsla, och det är väldigt läskigt. För du vet inte vad du egentligen vill längre. Utan du bara gör det du känner att du måste.

Tim berättar att grunden till att han en gång började missbruka smärtstillande berodde på ett kroniskt smärttillstånd, som tillsammans med sociala faktorer blev förvärrat under en period.

– Då tog jag under perioder olika smärtstillande för att klara av mitt jobb och mitt dagliga liv. Det trodde jag fungerade ett tag. Sedan var det olika utbud på nätet över olika syntetiska opiater, säger Tim och fortsätter:

– Att det kom in på just fentanyl var en kostnadsfråga. Det var det billigaste alternativet för att få den effekten jag sökte.

Fentanylpreparat finns att få tag i på nätet i en mängd olika varianter och i former såsom piller, pulver eller nässpray.

Själv missbrukade Tim fentanyl i nässpraysform. Men att fentanyl kan vara upp till hundra gånger starkare än heroin var ingenting som skrämde Tim då han var mitt uppe i ett missbruk.

– Min tanke var att allt är en dosfråga. Om du tar något som är hundra gånger starkare, tar du bara hundra gånger mindre. Jag kontrollerade noga hur mycket vätska som kom ur en nässpray vid varje tryckning, och räknade ut hur utspädd lösningen behövde vara för att passa just den fentanylen jag hade införskaffat, säger Tim och tillägger:

– Men det krävs ju att du har instrument för att kunna göra det. Det har ju inte alla, men jag råkade ha det.

Men tror du att fentanylmissbruket är ett väldigt dolt missbruk?

– Att ha en dolt missbruk, exempelvis som när du tar din drog i nässpraysform, är mycket lättare att dölja än om du till exempel är tvungen att injicera. Men jag tror inte att det dolda missbruket är mer omfattande än tidigare. Jag tror bara att missbruket av opiater har bytt skepnad till någon man inte känner igen inom vården.

Hur känner du dig nu som människa när du lyckats ta dig ur det här missbruket?

Jag känner mig som en starkare människa än innan. Nu har det gått ett år utan ett enda återfall, och om jag lyckats ta mig ur ett opiatmissbruk, som är väldigt svårt, då kan jag göra en massa andra saker också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".