Journalisten Shakeb Isaar.
Journalisten Shakeb Isaar. Foto: Sveriges Radio Malmo

De har följt människorna som skickats till Afghanistan

"Det var väldigt mycket skuldkänslor över att vi kunde åka därifrån"
2:54 min

Vad händer med de unga asylsökande som skickas tillbaka till Afghanistan? Journalisterna Golaleh Farhang-Azad och Shakeb Isaar åkte dit för att finna svaret.

Tusentals ensamkommande ungdomar väntar på att få besked av Migrationsverket om ifall de ska skickas till Afghanistan, och nyligen presenterade Migrationsverket en rapport som slog fast att säkerhetsläget har förvärrats i landet.

Nu vädjar ministrar om att Sverige ska sluta skicka tillbaka afghaner, samtidigt som partier som till exempel Miljöpartiet vill se ett tillfälligt stopp för utvisningar. Men hur har det gått för de unga människor som skickats till Afghanistan? Frilansjournalisterna Golaleh Farhang-Azad och Shakeb Isaar har varit där för att ta reda på vad som hänt med några av dem som skickats tillbaka.

– De vi har träffat har inga vuxna anknytningar överhuvudtaget till Afghanistan. Vi har också träffat några som självmant valt att återvända, och som har klarat sig ganska bra där, säger Golaleh Farhang-Azad. 

"Hemskt" är det ord som Shakeb Isaar använder för att beskriva livet för de flesta som journalisterna har mött i Afghanistan.

– De befinner sig i helt fel samhälle. De har vuxit upp i Iran. De har aldrig varit i Afghanistan.

– En av dem brukar sova på en kyrkogård för det finns ingen plats för honom. På dagarna är han utan pengar, utan mat, säger han.

Men ändå tycker Migrationsverket att det är tillräckligt säkert för att man ska kunna skicka asylsökande till Afghanistan.

Vem ska man lita på?

– Du kan ju fråga Migrationsverket om de har varit där, säger Golaleh Farhang- Azad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".