Åklagare föreslår strafflindring

Kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström i Malmö tycker att de som erkänner brott och pekar ut medskyldiga, borde kunna få lägre straff efter bedömning i domstol.
I en inlaga till Riksåklagaren är han mycket kritisk mot den nuvarande lagstiftningen. Hanström anser att Sverige ligger efter i rättsutvecklingen jämfört med många andra länder som erbjuder "tjallare" strafflindring. - Vi har ingen möjlighet att få insyn i brottsorganisationer om vi inte använder oss av infiltration, säger han. - Det finns egentligen ingen anledning för någon människa att erkänna någonting i Sverige. En invändning mot systemet med strafflindring brukar vara att informationen som kommer fram är svår att värdera. Det håller Hanström med om, men han tycker ändå att fördelarna överväger. - Givetvis är den mycket svårare att värdera än andra uppgifter. Men klarar man det i våra grannländer så klarar vi det säkert också.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".