För Adam Grey (till vänster) påminner regnbågslaggans alla färger honom om mångfalden av människor i Malmö och på högskolan. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio.
1 av 2
Språkläraren Adam Grey (till vänster) gläder sig åt högskolans deltagande i Pridetåget. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio.
Malmö

Malmö högskola gör debut i Pridetåg

"Viktigt att högskolan står upp för de här rättigheterna"
5:09 min

För första gången kommer representanter från personal och ledning gå med i söndagens Prideparad i Malmö. En viktig handling, tycker kårdordförande Pontus Källström.

– Vi i studentkåren har ju gått i några år nu. Och vi är väldigt glada att Malmö högskola tar initiativet och är med, för vi tycker det är så viktigt att en högskola visar vilka värderingar man har och står upp för alla människors lika värde. Så jag tycker det är jätteroligt bara.

Det pågår planerande inför helgen i högskolans Kårhus i Malmö. Pontus Källström träffar för första gången Adam Grey, språklärare på Malmö högskola. Det är han som drivit igenom att lärosätet nu kommer gå i Pridefestivalen för första gången. Och det var för ett år sen, när han själv deltog i Prideparaden, som det slog honom.

– Under hela Priden så såg jag inte Malmö högskola representerad någonstans. Jag tänkte att vi borde vara här för jag såg många av våra studenter bland de som var med i Pride förra året. Så jag tänkte att vi måste vara med och börja nånstans.

I år kommer alltså även representanter från personalen och ledningen delta under Malmö högskolas flagg. Dessutom presenteras aktuell forskning från högskolan senare under veckan, bland annat en pågående studie kring våldtäkt mot män, ett ämne som länge varit outforskat.

Två studenter visar även upp sitt examensarbete som handlar om hur transpersoner mår i Sverige idag. Jonas Haig är en av studenterna bakom filmen.

– En ganska bra poäng med det vi har gjort är ju att vi vill lyfta upp diskussionen väldigt tidigt i grundskolan.

Om man då som universitet inte tar ett ansvar för sådana här saker då har man ju misslyckats nånstans.

– Det är klart att det måste finnas ett ansvar från alla högskolor och universitet att prata om sådana här saker och delta och stötta såna här evenemang, fortsätter han.

Det finns en del kvar att göra när det gäller likabehandlingsfrågor på Malmö högskola, säger kårordföranden Pontus Källström som påpekar att skolan har lyssnat på studentkårens åsikter kring det. Att skolan nu väljer att delta i Pride är en viktig handling, särskilt i dessa tider, tillägger han.

– Man kan se liksom under Politikerveckan på Gotland att Nordiska motståndsrörelsen som står och ropar att man ska stoppa gaypropagandan. Det är så viktigt att de här instanserna står upp för de här rättigheterna. Det finns ju också en misstro mot forskningen och vad som är rätt fakta och alternativ fakta så alla tjänar på att ställa upp i tåget och visa sig starka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".