Skåne

Skånskt grundvatten innehåller farliga ämnen

2:19 min

Skånska kommuner hämtar sitt dricksvatten från grundvatten där finns det ogräsgift. Flera källor är förorenade med medlet bentazon som fortfarande används i jordbruket.

Länsstyrelsen har i sin senaste studie undersökt 27 grundvattentäkter runtom i Skåne där kommuner hämtar sitt dricksvatten. I 22 av dem hittades bekämpningsmedel i olika koncentrationer. I några fall i så höga halter att det är otjänligt som dricksvatten.

Anna-Karin Rasmussen, som är vattenhandläggare på länsstyrelsen, är oroad.

– Det ska inte bara vara dricksvatten för oss nu utan även i framtiden. För varje gång vi tar prover och hittar bekämpningsmedel är det naturligtvis oroväckande. Det ska inte finnas där, säger Anna-Karin Rasmussen.

Förorenat vatten

Rapporten "Bekämpningsmedel i Skånska grundvatten 2016" har nyligen presenterats.

Som vi tidigare berättat har Båstad bekämpningsmedel i sitt dricksvatten från Torekov. Men länsstyrels rapport visar också att det har hittats mer ogräsgift än tillåtet även i Vittskövle utanför Kristianstad och i St Olof utanför Simrishamn. Där var vattnet förorenat av ett bekämpningsmedel som heter bentazon.

Bengt Olsson är teknisk chef i Kristianstad.

– I den kommunala vattentäkten så har vi kolfilter som tar emot de här medlen och stoppar det där. Problemet är att det här bekämpningsmedlet fortfarande används. Det är lättflyktigt och det bästa vore om medlet slutade användas.

Giftfynd oroar

Länsstyrelsens nya rapport om förorenat vatten oroar Charlotte Sparrenbom, som är geolog vid Lunds universitet.

– Jag är inte förvånad därför att vi använder väldigt mycket bekämpningsmedel i Skåne. Det är den mest bekämpningsmedelstäta delen av landet, säger hon.

Vi kommer ha de här problemen lång tid framöver.

Charlotte Sparrenbom vill förbjuda bentazon och minska användningen av även andra kemiska bekämpningsmedel.

– I dag hittar vi väldigt mycket äldre bekämpningsmedel som är använda på 70- och 80-talen. Sedan är det då bentazon som man tyvärr hittar väldigt, väldigt mycket och som fortfarande är godkänt att använda, säger Charlotte Sparrenbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista