Malmö

Fåglar skräpteamets största problem

3:55 min

Fåglar och överfulla papperskorgar fortsätter att ge Malmö stads renhållningsteam fullt upp, trots det dåliga sommarvädret.

Stadens skräpkampanj "Team Take-away" har nu arbetat i snart två månader där syftet har varit att uppmuntra malmöbor att slänga sitt skräp på rätt ställe. Vi följde med renhållningsteamet för att se hur det har gått.

Hur många tror du att du tömmer om dagen?

– Det är svårt att säga, fyrtio kanske. Det beror på vilket område man är i, säger Timmy Rix, en av cirka femtio anställda som i sommar arbetar med att hålla Malmö centrum och södra innerstaden ren.

Han är en av dem som kan komma att gå fram och uppmuntra dig att slänga ditt skräp på rätt plats.

De flesta har blivit glada när vi kommit fram. De har inte sagt så mycket för de är inte vana vid att vi går fram till dem.

Team Take-away-kampanjen som Malmö stad började med i juni har gått ut på att de anställda under sina arbetspass ska gå fram till personer som kanske håller i skräp och uppmana dem om att slänga skräpet i närmaste soptunna.

Timmy berättar att påg rund av det dåliga vädret har det inte blivit så många överfulla korgar som det vanligtvis kan bli på sommaren i år.

Men i måndags publicerades en bild i Sydsvenskan, där boenden i Sibbarp rasade över en överfull soptunna. Den ansvarige för Timmys område och sektionschefen för serviceförvaltningen, Johan Björklund, berättar att han hade varit jour den morgonen.

– Det förekommer naturligtvis, och det är aldrig roligt när en sådan bild publiceras. Det var verkligheten vid den soptunna, Men vi har över 70 soptunnor vid Sibbarp. Jag hade själv jour den morgonen och var själv och städade vid den soptunnan.

– Självklart såg det inte roligt ut och jag vet inte när bilden är tagen men vi var där morgonen därpå och såg till att det såg rent och snyggt ut.

Johan Björklund berättar att det förekommer varje helg någonstans i Malmö att soptunnor ser ut som den på Sibbarp. Vad det beror på tror han kan röra sig om mer än bara den mänskliga faktorn.

– Fåglar bland annat, Sen sen händer det ju att en soptunna kan vara full, men det finns andra nära inpå.

Men jag hoppas att en sådan bild gör att folk kanske går femtio meter extra till en annan tunna.

Så det behövs inte fler tunnor på Sibbarp?

– Nej det tycker jag inte. Vi har satt ut ett 40-50 tal extra tillfälliga soptunnor som vi tömmer dagligen och de brukar vara halvfulla, så för lite tycker jag inte att det är.

Johans team arbetar på olika ställen i centrala Malmö. Vi åker till parkallén vid Rörsjöstaden där Ronnie Hansson arbetar. Det är hans första sommar på renhållningsenheten.

– Det är många som kommer upp, ser skyltarna vi har och säger tack för hjälpen.

Ronnie blir inte frustrerad på människor som inte slänger sitt skräp på rätt ställe, utan ser jobbet som ett bra träningspass. Den verkliga boven i nedskräpningen menar han delvis är fåglarna.

– Fåglarna i staden gör mycket stök, för de går in i korgarna och sprider ut skräpet över hela torget. Så fåglarna är mycket frustrerande.

Hur ska man få bukt med dom då?

– Man får leva med dem, men man får försöka komma upp med nya papperskorgar som fungerar bättre.

Nya papperskorgar som ska hålla oönskade djur som fåglar och råttor borta är på väg, berättar Johan Björklund. Bland annat kommer de gröna korgar som står längs gågatan i Malmö i framtiden att bytas ut mot omkring 50-100 nya korgar. Där håller man på att testa olika varianter som ska göra det svårare för djur att ta sig in.

Till dess fortsätter Malmös team Take-away att uppmuntra malmöborna att slänga sitt skräp på rätt ställe, en kampanj som Timmy Rix tror redan kan ha gett positiv effekt.

– Det känns ändå som att folk mitt i centrum har blivit mer noga med att slänga sitt skräp.