Forskare: Regnet kan sänka sexlusten - och förstöra äktenskapet

2:24 min

Den regniga sommaren och bristen på solsken kan påverka människokroppen negativt - både direkt och indirekt.

Neurokognition behandlar sambandet mellan hjärnans funktioner och till exempel tänkande, minnesfunktion och inlärning. Krister Håkansson undervisar i ämnet vid Linnéuniversitetet och säger så här om hur vi påverkas när det är ont om solsken:

– Sol är viktigt för d-vitamin, som i sin tur är viktigt för att skydda oss mot olika sjukdomar samt benskörhet bland annat.

Dåligt väder kan vara orsaken till flera mindre trevliga symptom som man kan uppleva denna sommar. Det eftersom att solen påverkar flera ämnen i vår kropp.

Serotonin, melatonin och dopamin är kemiska ämnen som frigörs i hjärnan och påverkar hur vi mår och känner oss. Ämnena påverkar bland annat om vi känner oss glada eller pigga, men även om vi har en sexuell lust. 

– Solen har många olika kemiska effekter som har betydelse för både vår hälsa, vårt humör och välmående. Solen påverkar bland annat serotonin som har betydelse för humöret och minskar depressionsrisken. Men även dopamin som bland annat påverkar den sexuella lusten. 

– Sen har vi också de indirekta effekterna, det vill säga ens förväntningar på värdet. Om man ska vara i husvagn till exempel och sen regnar det hela tiden... det skapar en frustration som lätt går ut över någon annan, vilket skapar konflikter, säger Krister Håkansson. 

Så indirekt kan vädret göra att ett äktenskap går i kras?

– Jag tror att många äktenskap har gått i kras på grund av dåliga semestrar och man tar ut sina frustrationer och agressioner på varandra.