Marianne och hennes hund laddar inför EM

1:38 min

Tidigare i sommar deltog fårherden Marianne Klima och hunden Bits från Lund i världsmästerskapen i fårvallning. Vi besökte henne i Häckeberga för att kika på den stora flocken får och prata fårvallning.

Fårhundarnas huvudsakliga uppgift är att se till att herden kan samla fåren varje dag, men också att hjälpa herden att få fåren att må bra.

– Till exempel om något djur är sjukt, att kunna hjälpa mig att hålla djuret så att jag kan fånga det och se vad som är fel på det, säger fårherden Marianne Klima.

Men fårhundarna är också behjälpliga med att valla in fåren i en fålla så att man kan klippa dem. För att samarbetet ska fungera är respekt A och O, säger Marianne Klima.

– Samarbetet jag har med hunden bygger på att hunden respekterar fåren, och att fåren lär sig att respektera hunden. Hundarna får inte stressa fåren eller jaga dem eller bära sig illa åt mot dem, men fåren får inte heller stånga hundarna eller skada dem, säger hon.

I somras var Marianne och hunden Bits med i VM i fårvallning. På den tävlingen säger hon att samarbetet mellan fårflocken och hunden inte fungerade.

– Så nu laddar vi för EM istället, säger hon.