Sjöbo

Häst död efter att ha badat i Vombsjön

1:39 min

En häst har dött efter att ha badat i Vombsjön, och kommunen varnar nu för att låta djur dricka av insjövatten under sommaren.

– En djurägare hörde av sig hit på grund av att de hade varit tvungna att avliva hästen, säger Simon Gärdebring, miljöinspektör på Sjöbo kommun.

Hästen misstänks ha dött av cyanobakterier, som också kallas blågröna alger. Sjöbo kommun varnar därför från att låta hästar, hundar eller andra djur dricka av vatten från insjöar under sommaren efter som det kan finnas cyanobakterier och toxiner i vattnet trots att det inte är algblomning i sjön.

Bakterierna är inte farliga för människor om man inte kan se dem med blotta ögat, så kallad algblomning.

– Cyanbakterier kan vara farligare för djuren än för människor, framför allt eftersom djuren dricker vattnet på ett annat sätt än människor. Det är därför vi bara varnar människor för badvatten när det är algblomning, säger Simon Gärdebring.

Vombsjön är också en dricksvattenreservoar, men enligt Gärdebring finns det ingen risk för människors hälsa.

– Sydvatten som är ansvariga för detta är väldigt väldigt noga i sina prover, och de har en gedigen filtreringsprocess, säger han.

Kommunen skriver att de tar regelbundna prover för e-kolibakterier i vattnet i alla badsjöar, men prov tas inte på cyanobakterier. Nu ska Sjöbo kommun diskutera om man ska sätta upp skyltar vid badplatserna för att informera om riskerna för djur.