Sjöbo

Helenas häst dog efter badet i sjön

4:09 min

Helena Lundmarks häst blev sjuk och dog så småningom efter att ha badat i Vombsjön. Kommunen varnar nu för att låta djur dricka av insjövatten under sommaren.

Helena Lundmark var och badade med sina islandshästar i Vombsjön när en av dem doppade huvudet i vattnet. Några dagar senare kunde hästen inte gå, skakade och hade skyhög feber.

Efter tre antibiotikabehandlingar som inte fungerade hamnade hästen till sist i Helsingborg.

– Hon blev sämre, hon åt inte, hon drack inte, säger Helena Lundmark.

Efter fem dagar upptäcktes bland annat att hon hade hepatit i levern, fibros i lungorna och e-kolibakterier i bukhinnan. 

Till sist fick hästen kraftig kolik och fick avlivas. Helena Lundmark har haft hästen i nästan tio år, och säger att hästen aldrig har haft problem med hälsan innan. I början var det också svårt för läkarna att hitta vad som var fel med henne. Därför kontrollerades en mängd andra sjukdomar innan man gjorde en biopsi som gjorde att SLU i Uppsala kunde säga vad som var fel.

Detta fick Helena att skriva ett inlägg till Facebook, och en mängd människor har hört av sig till henne.

Varför tror du att det är så lite information?

– I Vombsjön har alla sagt att det är så rent och fint vatten. 

– Folk är där och badar med hundar och hästar och barn, och man tänker att det är bra vatten. Men sen när man drabbas och börjar googla så ser man att det är 3000 enskilda avlopp som går ut i sjön, och redan på 70-talet var det stark algblomning, säger Helena Lundmark.

Nu vill Helena att kommunen sätter upp varningsskyltar vid badet så att inte fler drabbas.

– Det kommer ju turister dit med hundar, och de vet ju inte, säger hon.

Sjöbo kommun beklagar hennes förlust och varnar alla djurägare från att låta hästarna dricka av insjövatten under sommaren, skriver de på sin hemsida. Djuren ska inte dricka av vattnet, och om det är algblomning ska de inte vara i vattnet alls.