Malmö

Ny gymnasieskola ska göra unga till entreprenörer

1:27 min

En gymnasieskola inriktad på entreprenörskap och med mycket praktik. Mitt i centrala Malmö. Det kan bli verklighet redan om ett år.

- Alltså jag har ju tänkt på det här sen jag var yngre. Sedan jag gick i skolan själv har jag tänkt att jag ska öppna en entreprenörskapsskola just för unga, för att de ska komma ut i praktik. Det är det viktigaste, säger 24-åriga initiativtagaren Bhalqis Khattab.

För två år sedan startade Bhalqis Khattab Möllans basement, en Mötesplats för unga i Malmö. Hennes ambition har varit att det ska fungera som en arbetsförmedling för unga i området och hennes hårda arbete har bland annat gjort att hon utsågs till Årets unga kvinnliga eldsjäl i Malmö tidigare i år. Men nu ska hon alltså ge sig in i skolvärlden genom att öppna en egen gymnasieskola. Det blir en liten skola, 40 elever som läser ekonomiprogrammet med inriktining på entreprenörskap.

- Vi vill liksom öppna upp det här ämnet för unga. Samtidigt vill vi ju att unga vuxna ska komma ut på arbetsmarknaden och kunna starta eget och får ut sina ideér på marknaden. Ungdomar har så fantastiska ideér som måste ut.

Lokalen är redan ordnad, Skolverket har sagt ja och finansieringen är på gång. Lamis Khattabs roll blir att jobba nära eleverna och föräldrarna. Men också hjälpa eleverna att hitta praktik, en av de viktigaste delarna på den här utbildningen.

- Jag ser väldigt många unga som går ut gymnasiet som inte har någon jobberfarenhet och det är viktigt just för att arbetsgivaren söker erfarenhet varje gång ungdomar ska jobba. Och när man inte har erfarenhet så får man inget jobb. Så då behöver ju ungdomar komma ut just i praktik för att få den erfarenheten på sitt CV.