Malmö

Branden släckt – räddningstjänst kvar och bevakar

Storbranden som bröt ut i en av de gamla Kockumsbyggnaderna i Västra hamnen under söndagskvällen är nu släckt förutom glödhärdar på de olika våningsplanen.

Räddningsinsatsen har pågått hela natten och morgonen, och räddningstjänsten kommer att vara kvar under hela dagen.

Femton brandmän med tre höjdfordon med maskinstege och en släckbil arbetar fortfarande vid branden. För närvarande är den öppna branden släckt och det är enbart glöd kvar, men räddningstjänsten bevakar för att kontrollera att elden inte blossar upp igen.

Det var vid 21.23 som ett larm kom in till polisen om en brand i en industrilokal i Västra hamnen i Malmö. Branden visade sig ha startat på tredje våningen i en av Kockums gamla ubåtshallar på Stora Varvsgatan.

Räddningsinsatsen pågick hela natten och i början utfärdade räddningstjänsten en varning till allmänheten i området om att hålla sig inomhus. Den varningen gäller dock inte längre.

Räddningstjänsten har flera enheter på plats och personal från tre olika stationer arbetade med branden under natten.

Polis kallades till platsen och spärrade av Stora Varvsgatan mellan Hallenborgs gata och Nordenskiöldsgatan, därmed är även Klaffbron avspärrad.

Strax efter klockan 23 kom uppgifter om att polisen misstänker att branden är anlagd. Branden har orsakat kraftig rökutveckling över delar av Malmö. 

– Anledningen är att det har gjorts iakttagelser innan branden utbröt, säger Hampus Ralfnert, polisens yttre befäl på platsen, till tidningen Sydsvenskan.

Vid halv elva på måndagsförmiddagen hade polisen ännu inte kunnat gå in i byggnaden för att påbörja sina undersökningar.