Patrik Sandgren, musiketnolog.
Patrik Sandgren, musiketnolog. Foto: Maria Rosén/Sveriges Radio

Han granskar fotbollsramsan i sömmarna

2:12 min

När Patrik Sandgren tittade på EM-finalen igår lyssnade han extra på hejaramsorna på läktaren. Han har nämligen undersökt läktarsångens mysterier.

En enkel melodi som man känner igen, och en text som passar tillfället. Det är huvudingredienserna i en bra läktarsång, tycker Patrik Sandgren.

– Melodin ska vara någon man känner igen. Och gärna traditionell, det kan vara en psalm, en barnvisa eller en poplåt, säger han.

Det enkla med tonupprepningar och litet tonomfång är oftast det bästa – så att alla kan skråla med. Det är också skillnad på läktarsångerna på en EM-final och en allsvensk match.

– Texterna är mer anpassade till ett lokalt samanhang när man sjunger på lokala allsvenska matcher. En text kan vara riktad mot motståndarlaget och motståndarsupportrarna, medan det internationellt blir mer generellt, säger Patrik Sandgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista