Mikaela Persson, triathlet.
Mikaela Persson satsar främst på OS 2020. Foto: Jimmie Larsson/Sveriges Radio
Lund

Mikaela satsar på OS i triathlon

Mikaela om början: "Största steget var att köpa en cykel"
3:02 min

Det började med att hennes kompis anmälde henne till en triathlonträning för att hon skulle simma i grupp. Fem år senare har Mikaela Persson ett SM-guld i triathlon och blev näst bästa svenska i helgens Europacup. Målet: OS 2020.

– Drömmen är ju alltid OS, och då är det OS-sträcka, olympisk distans, säger Mikaela Persson.

Hon är triathleten som bor i Lund, representerar stockholmsklubben Terrible Tuesdays Triathlon Club – och som på bara fem år har gått från att vara helt ny triathlonmotionär till att elitsatsa  och sikta på OS 2020.

Just nu lägger Mikaela Persson runt 25 timmar i veckan på att träna. Samtidigt jobbar hon i ett startup-företag och har inga vanliga arbetstider, men hon säger att det som egentligen tar mest stryk när träningen och det privata livet ska kombineras är vilan.

– Träningen kan du i princip nästan alltid få in, även om jag skulle ha ett heltidsjobb vid sidan om. Det är återhämtningen som drabbas, och det betyder ju att du inte tar tillvara på träningen så bra, säger Mikaela.

Mikaela började med triathlon för att hon saknade simningen och gemenskapen som man får när man tränar i grupp. Då anmälde hennes kompis henne till en triathlonklubb i Stockholm, där hon både fann en ny idrottspassion och träffade sin nuvarande sambo.

– När jag väl hade provat att cykla så tyckte jag det var jätteroligt. I samma veva tog Lisa Nordén OS-silver och vann en världscup i Stockholm, och jag tyckte att det såg så himla coolt ut att jag sa att det är det här jag vill hålla på med. Och där började det, säger Mikaela Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".