Brandstationen i Kävlinge och Joakim Kelemen
1 av 2
Joakim Kelemen tycker inte att den deltidsbrandstation som finns i Kävlinge inte räcker. Foto: Gustav Wirtén/Sveriges Radio
Ulf Nilsson, verksamhetschef på Räddningstjänsten syd
2 av 2
Ulf Nilsson, verksamhetschef på Räddningstjänsten syd menar att de stationer som finns klarar trycket. Foto: Gustav Wirtén/Sveriges Radio
Kävlinge

Kävlingebor vill se fler brandmän när orten växer

"Börjar ett hus brinna kan det gå jävligt snabbt"
4:18 min

Kommunen växer snabbt. Nu menar flera Kävlingebor att deltidsbrandstationen på orten inte räcker.

Det växer så det knakar i Kävlinge. I själva tätorten bor i dag ungefär 9 400 personer. Men under de kommande 10 åren är prognosen att staden kommer att få över 5 000 nya invånare, och alltså bli 50 procent fler. 

Räddningstjänsten har en station i Kävlinge, men på den jobbar bara en styrkeledare och två brandmän på deltid. Det innebär att de har andra jobb, men är redo att rycka in när något händer.

Det är skrämmande, skulle mitt hus börja brinna kan inte stationen i Kävlinge göra en livräddande insats.

Enligt Räddningstjänsten Syd ska jourbrandmännen vara på väg mot en brand eller en olycka inom 5-6 minuter från det att de får larmet. Sedan finns en heltidsbrandstation i Löddeköpinge, också den med en styrkeledare och två brandmän. Tanken är att de ska kunna rycka ut även till Kävlinge, som ligger 10-15 minuter bort.

Men Kävlingebon Joakim Kelemen tycker inte att det är bra nog.

– Jag tycker att det är en fara. Börjar ett hus brinna kan det gå jävligt snabbt, tio minuter är ganska lång tid när det är en allvarlig situation, säger han. 

Och det finns också andra problem.

– De bygger ett niovåningshus nere i centrum. Om man skulle bo uppe på nionde våningen har de inget höjdfordon som kan komma och rädda människorna, säger Joakim Kelemen. 

Bemanningen på deltidsbrandstationen i Kävlinge var dubbelt så stor för tio år sedan. Men det finns en förklaring till det. 

– Barsebäcksverket var en del av det. Då fanns en dubbelt så stor styrka i Kävlinge och i Löddeköpinge, säger Ulf Nilsson, verksamhetschef på Räddningstjänsten Syd. 

När kärnkraftverket i Barsebäck var igång fick räddningstjänsten bidrag från staten för att kunna bemanna, framför allt heltidsstationen i Löddeköpinge. Nu, när kärnkraftverket är nedlagt, finns inte längre samma behov, menar Ulf Nilsson.

– I samband med det gjorde man ett omtag kring Räddningstjänsten Syds uppdrag, säger han.  

Det blev en annan riskbild när Barsebäcksverket lades ner, och andra förutsättningar ekonomiskt

Antalet larm i Kävlinge tätort har legat stabilt mellan 200 och 250 stycken de senaste fem åren. Det klarar heltidsstationen i Löddeköpinge och deltidsstationen i Kävlinge av utan problem, enligt Ulf Nilsson.

Vad gäller det nya niovåningshuset medger han att det inte finns någon stegbil på någon av stationerna i dag. Men det problemet är löst genom att räddningstjänsten har sett till att byggnaden fått ett så kallat brandsäkert trapphus.

Det är däremot inte otänkbart att bemanningen i Kävlinge blir större i takt med att kommunen växer, men det blir i så fall först efter 2019.

– Vår verksamhet bygger på ett fyraårigt program som vi tar fram. Där finns en riskanalys gjord. Då kan det vara att det händer så pass mycket att vi får resurser, säger Ulf Nilsson. 

A

tt invånarna ställer krav i samband med att staden växer är inte konstigt, tycker Ulf Nilsson på räddningstjänsten.

– Det kan jag till viss del förstå, att man är mån om sin lokala räddningstjänst. Men vi finns ju där, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".