Katt.
Arkivbild. Katten på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Maria Iwerbo/Sveriges Radio.
Sydsverige

Organisations krav fick katt att lida i onödan

Kattägare var rädd för att katten skulle självdö
1:33 min

Den som vill ta hand om en katt från hjälporganisationen Kattkommando Syd förbinder sig att uppfylla flera krav. Krav som kan göra att katter får lida i onödan.

Kattkommando Syd har verksamhet i Skåne, Blekinge, Kronoberg och Kalmar län. Förra året tog Annika i Kalmar län hand om en katt från Kattkommando Syd som bland annat omplacerar katter och tar hand om vildkatter. När katten sedan blev sjuk i våras började problemen.

– Katten hade en obotlig dödlig sjukdom och min veterinär sa att den skulle dö ganska snart, berättar Annika.

Enligt kontraktet som hon hade skrivit på när hon tog hand om katten fick hon emellertid inte avliva katten utan att detta godkändes av Kattkommando Syd. När Annika tog kontakt med organisationen ville företrädare att en annan veterinär skulle titta på katten. De ville också att det skulle tas kompletterande prover.

Till slut var katten så dålig att jag trodde att hon skulle självdö.

Annika fick köra runt mellan olika veterinärer med en dödssjuk katt som blev allt sämre.

– Till slut var katten så dålig att jag trodde att hon skulle självdö, säger Annika som mådde dåligt under den här perioden.

– Jag kände mig klämd mellan kontraktet jag hade skrivit på och djurskyddslagen som säger att djur ska skonas från onödigt lidande, säger hon.

Det enda resultatet som Kattkommando Syds krav gav var att Annika fick betala flera tusen kronor extra i veterinärkostnader och att katten fick leva några dagar längre – dock med smärtor och hög feber.

Kattkommando Syd har ingen kommentar när det gäller det aktuella fallet. Birgitta Karlsson, som är ekonomiansvarig i organisationen, framhåller att det är en livräddarorganisation för katter och att den som tar hand om katt därifrån måste vara medveten om det.

– Vi avlivar aldrig någon katt om katten inte är så sjuk eller skadad att veterinären bedömer att det inte går att rädda katten, säger Birgitta Karlsson.

Den som tar hand om en katt skriver på ett kontrakt på att "under inga omständigheter" avliva, sälja, överlåta eller ge bort katten utan Kattkommando Syds godkännande.

– Då tar vi ett samtal med veterinären för att höra vad skälen är. Vi har så lång erfarenhet av olika sjukdomar så vi kan göra en hyfsad bedömning av vad veterinären säger.

Förra året omplacerade Kattkommando Syd över 600 katter. Den som lämnar in en tamkatt till organisationen får betala 500 kronor och den som tar hand om en katt får betala 1 200 kronor och skriva på ett kontrakt med förbindelse att "under inga omständigheter" avliva, sälja, överlåta eller ge bort katten utan Kattkommando Syds godkännande. Om det bryts mot detta väntar ett vite på 2 000 kronor.

I kontraktet är det inte enkelt att förstå vad det handlar om – det står på ställe att det handlar om överlåtelse av katt, på ett annat ställe att det är ett köp och på ett tredje ställe förmedling. Hur ett sådant här kontrakt håller juridiskt är tveksamt, menar jurister som P4 Kalmar har varit i kontakt med.

– Det får ju prövas i domstol om det är juridiskt giltigt eller inte, säger Birgitta Karlsson.

Annika fick till slut tillstånd att avliva katten.

– Men det var en oerhört jobbig tid. Jag var ledsen och orolig för katten samtidigt som Kattkommando Syd höll på så här, säger hon och råder andra att tänka sig för innan de skriver på liknande kontrakt.

– Jag kommer aldrig att göra det igen.

Fotnot: Annika heter egentligen något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".