Malmö

Ensamkommande tvingas att flytta trots regeringsbeslut

6:19 min

Ensamkommande ungdomar tvingas lämna staden där de har rotat sig - trots att regeringen satsat miljoner på att låta dem bo kvar.

- Det värsta jag hört talas om är att man sover på toaletter med heroinister. Några ligger under en bro. Väldigt ovärdigt, säger gymnasieläraren Pia Kjellson i Malmö, som jobbar med ensamkommande unga.

Sover på gatan

En av de unga som lever som hemlös är Pias elev Reza, som egentligen heter något annat. Han kom till Sverige från Afghanistan för två år sedan och har sedan dess bott i Malmö där han hunnit gå i skolan i tre terminer.

Han väntar ännu på ett besked på sin asylansökan och sedan fyra månader tillbaka sover han oftast utomhus.

– Jag bor på stationen, i skogen, parken eller gatan, säger han.

Var ska du sova i natt?

– Det vet jag inte.

För fyra månader sedan bodde Reza i en egen utslussningslägenhet. Men i våras blev Reza vuxen i myndigheternas ögon. Han skulle inte längre få stöd från god man och socialen eller få bo kvar i kommunens boende.

- Det var min födelsedag och min goda man och socialen komma och säga hejdå, du måste flytta nu idag.

Tvingades flytta

Minderåriga ensamkommande tas om hand av kommunerna, men den dag de fyller 18 övergår de till att bli Migrationsverkets ansvar och måste flytta till något av deras boenden, som kan ligga i en helt annan del av landet.

Reza fick först plats på ett hotell i Malmö som Migrationsverket samarbetar med men efter en vecka fick han beskedet att han skulle flytta igen - nu till Jönköpings län.

– Men där har jag ingeting. Inga kompisar och ingen skola.

Både Reza och läraren Pia Kjellsson berättar om unga som flyttats till andra kommuner och inte fått gå i skolan där.

Men ensamkommande som fyller 18 har rätt att fortsätta i skolan om de redan påbörjat en gymnasieutbildning. Problemet är att de som myndiga förväntas ordna en skolplats i den nya kommunen på egen hand.

Från politiskt håll finns också stöd för tanken att låta unga ensamkommande bo kvar i den kommun där de stadgat sig. Enligt Migrationsverket handlar det om drygt 4 700 som kommer fylla 18 från 1 augusti och året ut.

195 miljoner ska hjälpa

Regeringen och Vänsterpartiet kom i slutet av juni överens om att skjuta till 195 miljoner till kommunerna för att de ska kunna låta dessa unga bo kvar.

Men hittills har få kommuner hörsammat detta. Flera kommuner vi pratat med säger att de inte kan fatta beslut mitt i sommaren, och att det ser ut som att pengarna inte räcker till att låta alla ensamkommande som fyller 18 få stanna i kommunen.

– I realiteten är detta inte en full kostnadstäckning, utan ytterligare överföring av kostnader från staten till kommunerna, säger Hans Karlsson är chef för avdelningen för vård och omsorg på Sveriges kommuner och landsting.