Lo Hedengran från Trans och tjejjouren.
Lo Hedengran från Trans- och tjejjouren. Foto: Olof Peterson/SR.
Malmö

Fler utsätts för sexuella trakasserier - här finns hjälpen

Lo Hedengran: "Vi lyssnar och vi tror på de som berättar"
6:50 min

Om några veckor börjar skolan och för rätt många unga kan det innebära mer trakasserier. Men för den som drabbas finns hjälp och stöd att få.

Digitala övergrepp på unga - som ryktesspridning, avlyssningsappar och hämndporr - blir allt vanligare, enligt en undersökning från organisationen Friends.

Och enligt siffror från polisen utgör digitalt våld 27 procent av de sexuella ofredanden som anmälts dem senaste två åren.

Lo Hedengran jobbar med Trans- och tjejjouren i Malmö, som hjälper många unga som utsatts för trackaserier. Hon säger att vem som helst som drabbas.

– Precis som alla sexualbrott, det drabbar alla.

Vem är förövaren?

– Det kan också vara vem som helst. Men i de flesta fall handlar det om någon som man har en relation med, en familjemedlem, en släkting eller klasskamrat.

Klicka på spelaren för att höra hela intervjun med Lo Hedengran. Om du vill ha kontakt med Tjej- och transjouren i Malmö kan du besöka deras hemsida. På tjejjourernas hemsida kan du hitta en jour på din ort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".