Hässleholm

Hösten kan bli turbulent i Hässleholm

1:57 min

Vårsäsongen inom Hässleholmspolitiken slutade turbulent. Frågan är om det fortsätter nu efter sommaruppehållet.

På Stortorget i Hässleholm berättar en av väljarna i kommunen, Ingela Tillgren, vilka tips och råd hon skulle vilja ge till de styrande.

Lyssna, samarbeta och ta information.

– Lyssna, samarbeta, ta information från andra kommuner om hur de har gjort i liknande situationer och arbeta tillsammans, säger Ingela Tillgren.

Varit turbulent

Politikens vårsäsong slutade med turbulens och frågan är om den fortsätter under hösten. Vi har därför pratat med huvudpersonerna.

– Jag tror egentligen inte att politiken kommer att lugna ner sig, säger Lena Wallentheim (S), som är oppositionsråd.

"Ingen majoritet"

– Det har ju inte funnits en majoritet i den här kommunen sedan 2012, säger Pär Palmgren (M), som är kommunstyrelsens ordförande.

– Nu måste vi sätta fokus på att föra politik i stället för det här har tagit energi från samtliga partier, säger Patrik Jönsson (SD), som är gruppledare.

Partierna i Hässleholm

Alliansen består av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, har tillsammans 15 av 61 platser i kommunfullmäktige och styr i minoritet.
Centerpartiet ingår i det rödgröna blocket tillsammans med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som sammanlagt har 30 platser.
Det tredje blocket består av Sverigedemokraterna och det lokala partiet Folkets väl, som tillsammans har 15 platser.
En ledamot har lämnat SD och är politisk vilde.
I kommunstyrelsen är oppositionskoalitionen S, V, MP och C i majoritet med 8 av 15 platser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.