Trend

Vi gillar krukväxter som aldrig förr

4:47 min

Intresset växer inte bara i folks hem utan även i bytarforum på nätet, där den som söker kan finna och dela med sig av nya små alster att vårda.

– Jag tror att vi behöver något att pilla med när Facebook och Tinder har blivit tråkigt. En hund eller katt är för mycket ansvar och då har man sina krukväxter istället, tror Kristin Warfvinge om varför krukväxter har blivit så populärt nu.

Avslöjar stilen

Kristin Warfvinge är kompositör och gillar växter. Elefantöra och palettblad är några av de växtarter som är populära bland många just nu.

Elefantöra är lite retro, man ska gärna ha den på ett sideboard i teak, lite James Bond. Palettblad är lite mer "Möllansunkigt".

Med sig till studion har Kristin Warfvinge porslinsblomman Simon som hon fick av sin farmor och farfar för 19 år sedan.

– Jag ger dem namn för att inte ta död på dem. Man måste personifiera dem för att de ska må bra.

Bär ofta en historia

En annan raritet som står på Kristin Warfvinges fönsterbräda är en aloeveraväxt från Elvis Graceland i USA.

– Jag fick den av min syster som är tandläkare som i sin tur fick sticklingen av en patient som hade en kompis som var ett Megaelvis-fan någon gång på 80-talet och snodde en stickling från hans rabatt. 

Förutom porslinsblommor föredrar Kristin Warfvinge bonsaiträd. Just bonsai, sättet att klippa de små träden, är en utmaning och inget för nybörjaren.

– Jag har haft död på ett par stycken. Det är ju väldigt pilligt, man virar ståltrådar runt grenarna och böjer så att de växer som man vill och sedan beskär man för att de ska få rätt tjocklek.

Risker med att dela

Den som söker nya växter kan göra fynd i något av de många bytarforum som har dykt upp på nätet. Att ta med sig sticklingar från utlandsresan kan bli ödesdigert, dels eftersom växterna kan bära med sig oönskade sjukdomar eller skadedjur och dels eftersom invasiva arter kan sprida sig och förstöra floran.

– Egentligen ska man hålla sig till inhemska arter för att det ska vara bra för ekosystemet och vår egen flora.

Har du några tips om man skulle drabbas av ohyra och objudna gäster?

– Jag har hört att man ska sätta växterna upp och ner i såpa eller diskmedel och vatten så att man dränker insekterna jag är försiktig och slänger hellre.

TIPSA: Hur får du dina sticklingar att gro?