Lund

Omega-3 kan hjälpa mot depression

3:02 min

Skulle omega-3 kunna hjälpa mot depression? Nu sjösätts en ny studie som ska följa upp lovande testresultat.

Forskare har under det senaste årtiondet tittat på hur kosttillskott som omega-3 påverkar den psykiska hälsan. Resultaten har indikerat att fettsyrorna kan hjälpa vissa personer som lider av depression – nu startar en ny studie vid Lunds universitet för att undersöka exakt vilka personer som kan gynnas av omega-3.

– Vi vill undersöka om kapslar kan ha en antidepressiv effekt hos vissa individer, säger Daniel Lindqvist, docent och läkare i psykiatri. Det har gjorts en del forskning och resultatet har varit spretiga. Vissa har inte kunnat se skillnad mellan omega-3 och sockerpiller och andra har sett en blygsam effekt. Vi vill testa och se om vi kan hitta en liten grupp som kan ha nytta av detta.

Omega-3 har en mild antiinflammatorisk effekt och det skulle kunna spela in.

Varför har resultaten varit så blandade?

– Depression är väldigt vanligt, det är en stor grupp drabbade och ganska många individer som kommer få en depression någon gång under livet. Det här beror på många olika saker och det finns säkert många olika typer av behandlingar som kan fundera.

Forskarna har ingen förhoppning om att omega-3 ska vara en universallösning. Istället är ambitionen att hitta en avgränsad grupp personer som kan bli hjälpta. Men varför det har visats sig ge ens en blygsam effekt, det vet man inte.

– Det är ett av syftena med studien. Deltagarna kommer att lämna blodprover innan och efter behandlingen och vi ska analysera dem och se vad som händer i blodet. Omega-3 har en mild antiinflammatorisk effekt och det skulle kunna spela in.

Studien beräknas vara klar i slutet på nästa år.