Malmö

Seger saknar inget – förutom bostad

4:21 min

Igår skrev hon på kontraktet och i dag gjorde hon sin första träning med FC Rosengård – Caroline Seger har äntligen kommit hem.

Hon är en av de mest meriterade spelarna i landslaget och under förra säsongen vann hon allt som går att vinna med sin franska klubb Lyon. Men i Champions League-finalen satt hon bänken och det var ont om speltid överlag – så det blev inget fjärde år i Frankrike.

– Det är klart det var tufft för mig och det tar jag med mig vidare i karriären. Men det var så bra spelare runt omkring mig så det var svårt att göra något annat, det var bara att fortsätta vara professionell, säger hon efter sin första träning med FC Rosengård.

Hon har också längtat tillbaka till Sverige för mer än speltid. Familjen, vännerna, ett liv utanför fotbollen. I en klubb som Lyon, i ett främmande land, är det bristvaror – precis som att pengarna som finns där inte går att jämföra med de som finns här.

– Lyon är tillsammans med PSG den största klubben i världen och det är klart det är stor skillnad med de ekonomiska musklerna som de har.

Just nu håller Caroline Seger den svenska högstaligan som ett strå vassare än den franska, sett till alla lag. Botten i Sverige är bättre än den i Frankrike, medan topplag som Lyon och PSG seglar ifrån all europeisk konkurrens.

Lyon hade 26 landslagsspelare.

Anledningen till att just de klubbarna bara blir bättre är dock svår att imitera eller neutralisera.

– Det är pengarna som styr – storklubbarna har större muskler, och det är det svårt att lära sig av, de har ju de pengarna.

Var det pengarna som styrde dig ut i Europa?

– Nej, det var framför allt för att testa de största klubbarna och de bästa spelarna. Lyon hade 26 landslagsspelare och att få uppleva det är få förunnat. Att få mäta sig med de bästa är det man drivs av i sin karriär.

Så trots att Seger, som vann Guldbollen 2009, redan nu räknas som en svensk fotbolls allra största spelare genom tiderna var det knappast konstigt att hon fick sitta på bänken då och då.

– Jag och tränaren gick ihop sisådär, jag fick ju inte spela så mycket. Sedan finns det alltid positiva och negativa saker att säga om en tränare ... det största för mig var att jag hade varit tre år i Frankrike och vi vann allt som gick att vinna. Jag kände mig klar att återvända hem.

Hem just nu är Helsingborg, där hon bor innan hon hittar en permanent bostad.

– Vad bra att jag får säga det i radio, då kanske någon som lyssnar har en bostad till mig!