Malmö

Daniel kör i 180 och kollar mobilen

3:09 min

Igår efterlyste Transportstyrelsen hårdare körkortskrav för äldre – men det är de unga som tar flest stora risker i trafiken. Vi har träffat en av dem.

En av de unga män som tar risker i trafiken är 20-åringen Daniel, som egentligen heter något annat.

– Just i stunden när jag är irriterad är det automatiskt, jag vill känna adrenalin. Det har blivit som en vana för mig att köra fort – jag kör i 180 på motorvägen och kollar mobilen.

Det är just när han är arg och upprörd som Daniel kör i hastigheter högt över fartgränserna. Han har blivit stoppad av polisen, många gånger, och säger själv att han "absolut inte" borde ha kvar sitt körkort. Men exakt varför han fortsätter och varför så många unga män tar samma risker, det kan han inte svara på.

– Jag vet inte. Jag tror många vill ha spänning och vill hävda sig. Innan jag fick körkort var det mycket snack om att "jag ska ha en fet bil och köra fort".

Mycket i Daniels berättelse är bekant för forskaren Sonja Forward, som jobbar vid VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut).

– Det kan vara så att de har en personlighet där de söker kickar och av den anledningen vill de köra fort för att känna sig levande. Men alla som tar risker behöver inte vara på det sättet. 

Hon pekar bland annat ut mansidealen att vara orädd och tuff inför sina kompisar som en annan anledning till risktagandet. En man ska helt enkelt inte ta det försiktigt bakom ratten.

Det  är allvarligt är att man .. förväntar sig att alla unga killar ska bete sig på det här sättet.

Hon lyfter också fram det Daniel berättar om att vara arg och köra fort.

– När någon har varit fräck mot en kan man inte alltid ge igen där och då, utan det är när man sätter sig bakom ratten man får makten och kraften så att man känner sig stark. Det kan vara en sorts kompensation.

Har de här männen alltid funnits?

– Det har alltid funnits sensationssökare. Men jag tror det är viktigt att komma ihåg att många inte får någon kick av beteendet utan känner sig rädda när de kör på det här sättet. Men eftersom att vara rädd inte är förknippat med att vara man så är det många som gör allt för att kunna köra på det här sättet och inte känna rädsla.

Samtidigt som unga män är de vanligaste risktagarna så är det knappast någon majoritet av de unga männen som tar risker. Sonja Forward menar att det handlar om runt var fjärde i gruppen.

– Det är allvarligt är att man går ut och pekar på alla män och förväntar sig att alla unga killar ska bete sig på det här sättet och ta risker.

Så det finns en fara med de förväntningarna?

– Absolut. Det leder till att killen som inte alls vill köra på det här sättet känner att han måste för att bli accepterad.