Danmark

Svensk kvinna saknas efter ubåtsdrama

Den svenska kvinna som tillsammans med den danska utbåtskonstruktören fanns ombord på den ubåt som sjönk i Køge bugt på fredagsförmiddagen saknas.

Uppgifterna går dock isär om huruvida kvinnan lämnat ubåten under torsdagskvällen eller inte. Konstruktören menar att han släppte av henne – samtidigt har kvinnan rapporterats saknad.

– Vi har en anmälan upprättad här under förmiddagen om försvunnen person, och den kvarstår. Och det är samma kvinna som har varit med på ubåten, säger Anna Göransson på Skånepolisens presstjänst till TT.

Det danska försvaret hittade under förmiddagen ubåten som hade varit försvunnen sedan i natt. Senare sjönk båten i havet söder om Köpenhamn.

Det handlar om en liten privatbyggd ubåt med hade två personer ombord. Den ene av dem uppfinnaren Peter Madsen som designat och byggt ubåten UC3 Nautilus, och den andra alltså den svenska kvinna som nu anmälts försvunnen.

Enligt uppgifter till Sydsvenskan är Madsens passagerare en skånsk journalist som arbetar på ett reportage om uppfinnaren som förutom ubåtar gjort sig känd för att bygga raketer.

Den anmäldes saknad natten till fredagen sedan den inte återvänt till kajplatsen i Köpenhamn, och eftersöktes av två räddningshelikoptrar och tre fartyg från danska försvaret.

Enligt en talesperson för försvaret siktades ubåten i hamnområdet av ett kryssningsfartyg på torsdagskvällen, och sågs eventuellt också längre ut i Öresund vid ett-tiden på natten.

Det danska försvaret har också vänt sig till Sverige för att få hjälp i sökandet, säger pressinformatören Christer Haven till Danmarks Radio.