Fyra bilar kör på en väg. En fartkamera finns i vägrenen. Fredrik Sandberg / SCANPIX

Nya fartkameror på skånska vägar

"Det är en väldigt bra siffra"
1:06 min

13 nya vägsträckor i Skåne kommer få fartkameror nästa år. Det handlar om vägar där Trafikverket bedömer att hastigheten är för hög och vägtyper där olycksrisken är hög.

Efter tio år med vägkameror i landet kan Eva Lundberg på Trafikverket konstatera att vägkameror räddar liv:

- De sänker hastigheten så att trafikanterna kör förbi fartkamerorna i den hastighet som gäller. Det mäter vi kontinuerligt och vi kan se att 95% av alla trafikanter håller rätt hastighet. Det är en väldigt bra siffra, säger Eva Lundberg på Trafikverket.

De 13 vägsträckor som Trafikverket satsar på nästa år är bland annat väg 13 mellan Klippan och Munka Ljungby, väg 23 mellan Rolsberga och Hässleholm och väg 108 mellan Furulund och Kävlinge. När utbyggnaden i Skåne är klar nästa år kommer det finnas 2 000 fartkameror totalt i landet. Nya vägsträckor väljs ut efter särskilda kriterier.

- Det skall vara en hög medelhastighet på vägen. Medelhastigheten skall vara mer än fem kilometer över tillåtna gräns, olycksrisken på sträckan analyseras och det skall passera fler än 4 000 bilar per dygn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".