Öresund

Danmark vill söka i svenskt luftrum

1:23 min

I Danmark fortsätter utredningen om den svenska kvinna som är försvunnen efter en ubåtstur i torsdags. De danska myndigheterna har ansökt om att få söka från svenskt luftrum.

Christer Ekeroth, assisterande räddningsledare vid Sjö- och flygräddningscentralen, säger att Danmark under söndagen kom in med en ansökan om att få använda svenskt luftrum i sökningarna.

– De har begärt att få flyga på svenskt territorium för att spana på vattenytan, säger han.

Han menar att förfarandet inte är ovanligt och att ansökan på inget sätt är kontroversiell. Exempelvis har Norge tidigare använt svenskt luftrum för sökningar.

Ansökan har skickats vidare till Försvarsmakten.

Efter en komplicerad bärgning kunde polisen till sist i dag ta sig in i den ubåt där den försvunna kvinnan senast sågs. Man kunde då konstatera att kvinnan inte fanns ombord på det förlista fartyget.

Köpenhamnspolisen sade på en presskonferens att man därför kommer att söka efter hennes kropp i området där båten sjönk.

Polisen sade också att man misstänker att den 46-årige ubåtsföraren sänkte ubåten med flit, vilket går emot vad han själv påstod i fredags. Då sade mannen att ubåten fick tekniska problem, och att det var anledningen till att den hastigt sjönk utanför Köpenhamn.

Köpenhamnspolisen kommer nu att genomföra en grundlig undersökning av ubåten. Jens Möller sade att dansk polis bland annat sökt med hundar efter den försvunna svenska kvinnan och att man fortfarande vill komma i kontakt med eventuella vittnen.

Den kvinnliga journalisten ska ha befunnit sig på ubåten för att göra ett reportage, och sågs senast ombord på ubåten på torsdagskvällen. Ubåtsföraren är misstänkt för vållande till annans död, men nekar till anklagelserna.

Enligt polisen har han dock ändrat sin berättelse sedan han greps. Han sade först att han släppte av kvinnan i Köpenhamn på fredagskvällen, men har enligt polisen ändrat sin berättelse sedan dess.