Ridsport

Peder Fredricson ute efter EM-guld

6:31 min

Snart startar ridsportens EM i Göteborg med OS-silvermedaljören Peder Fredricson som stor hemmafavorit. Men hoppryttarens väg från Rio till Göteborg har inte alltid varit silverglänsande.

– Fram till OS har jag ju övat flera gånger, det var ju inte något nytt för mig hur jag skulle göra den här förberedelsen. Men allting efter här nu är ju nytt, även för mig, säger Peder Fredricson, som inte precis slog sig till ro när han kom hem till Grevlundagården på skånska Österlen.

– Man tror ju att man jobbar mot ett mål, tar en OS-medalj och sedan är man nöjd och kan koppla av och njuta av framgången. Men jag tror att det som gör att man har kommit så pass långt att man kan ta en olympisk medalj är att man har ett inre driv som man inte riktigt styr över, säger Peder Fredricson.

För ett år sedan – några veckor innan den där magiska eftermiddagen i augusti när han hoppade hem ett OS-silver – hade han inte kunnat föreställa sig allt som skulle hända efter OS. Hans OS-häst All In har opererats för mjält- och njurbandsupphängning som regelbundet gav honom problem med magen.

– Jag tänker ständigt på mina hästar och hur de mår. Många tror nog att det här med att vara ryttare handlar om att ge hästen signaler och så utför hästen det man säger till den. Men det svåra är egentligen tvärt om, att känna in hur hästen mår och vad den behöver för att må bra och prestera. Man måste vara väldigt närvarande med hästarna.

Det handlade inte om något större ingrepp, men ändå – en operation i sig är alltid en risk och viktig träningstid fram till EM skulle förloras. Men det skulle bli fler överraskningar.

I mitten av januari vann han Jerringpriset med stor marginal. Direkt efteråt började en hetsig debatt som handlade om Peder Fredricson var en värdig vinnare av Jerringpriset eller inte, om ridsportens status som sport och påståenden om att det var någon slags ”hästsekt” som hade röstat fram Peder Fredricson.

– Ärligt talat brydde jag mig inte om det. Jag har inget problem med att folk tycker olika. Det är ingen tävling i vilken sport som är värd mest eller är bäst. Man gör det man tycker om och jag tänker fortsätta göra det oavsett vad andra tycker, säger Peder Fredricson.

Samtidigt som All In var konvalescent blev Peder Fredricson själv sjuk. Efter att ha tävlat med förkylning i kroppen drog han på sig lunginflammation och var sjuk en månad i vintras. Det kostade många dyrbara poäng på världsrankningen, men förde också en del positivt med sig.

– Jag låg och tänkte lite grann på vad jag skulle göra bättre, vad jag skulle kunna göra för att bli den där halvsekunden snabbare som jag hade behövt för att vinna guld på OS. Och jag tycker att jag har lyckats, jag och mina hästar är lite snabbare nu.

Målsättningen inför EM i Göteborg är tydlig:

– Det är att ta en guldmedalj, säger Peder Fredricson.

All In har gjort några stora internationella tävlingar, bland annat Falsterbo, och har visat fin form. Peder Fredricson matchar också sin nye stjärna Christian K mot mästerskapet.