Malmö

Ännu ingen misstänkt för Malmöskjutning

3:37 min

Polisen är angelägen om att hitta de män som tidigt i går morse tog sig in i en lokal i Föreningarnas hus på Ystadvägen i Malmö och sköt urskiljningslöst mot runt 70 personer som var i lokalen.

Tre personer skadades, och en av dem är fortfarande allvarligt skadad.

Enligt polisen ska det ha hållits en fest i lokalen, som höll på att avslutas. Tre personer ska då ha klivit in i lokalen, varav en av dem avlossar ett skott i taket och säger " Vem slog min bror?"

Några av festdeltagarna ska i sin tur ha försökt mota ut männen ur lokalen, vilket slutar med att samma man som tidigare avlossat ett skott i lokalen, börjar att skjuta mot festdeltagarna. Enligt vittnesuppgifter rör det sig mellan fyra till åtta skott.

Polisen tror att det finns ett samband mellan en händelse tidigare under natten, då några från festen var ute och rökte och hamnade i bråk med en ensam man på gatan utanför Föreningarnas hus. Polisen försöker nysta i om de här personerna kände varandra sedan tidigare.

I nuläget finns det inga misstänkta personer för dådet.

Lokalen där skottlossningen inträffade hyrs av föreningen Iranska flyktingrådet, men det var en eritreansk förening som hade fest i lokalen i lördags kväll. De hade fått låna lokalen.

– Det känns mycket obehagligt, när du ser och hör att en sådan händelse har hänt. Många har blivit skrämda, säger Ferydon Shirkhani från Iranska flyktingrådet.

Enligt kommunen är det inte tillåtet att hyra ut till en annan förening och ha aktivitet efter klockan elva på kvällen. Har ni brustit på något sätt?  

– Vi har inte hyrt ut, det är våra medlemmar som har lånat lokalen.

Bilal Karabudak är kassör i Malmös unga svenska turkar, som hyr en lokal på våningen under. Han beskriver att det ofta är spår av fest i trapphuset på helgerna och reagerar starkt på skottlossningen.

– Det är fruktansvärt, och vi har hört från medlemmar att de är rädda och inte vågar skicka sina barn till oss, säger han.

Malmös unga svenska turkar bestämde på ett styrelsemöte i söndags att flytta sin verksamhet från Föreningarnas hus.