Köpenhamn

Danska polisen: Ubåten sänktes avsiktligt

1:29 min

Den tekniska undersökningen av ubåten Nautilus bekräftar teorin om att u-båtens ägare, som är misstänkt för att ha vållat en svensk journalists död, har sänkt sin u-båt med flit. Det meddelar Köpenhamnspolisen.

Under måndagen har dansk polis, med hjälp av försvarets ubåtsexperter, gjort de sista undersökningarna av den u-båt som sjönk i fredags och som är av centralt intresse i eftersökningarna av den försvunna svenska journalist som anmäldes saknad av sina anhöriga natten till fredag, sedan hon åkt med den misstänkte i hans ubåt för att göra ett reportage.

Polisen meddelar att de kommer att skicka teknisk utrustning från ubåten till undersökning för att rekonstruera en tidslinje över hur ubåten har rört sig mellan torsdag och fredag.

Men redan nu kan man konstatera att ägaren sänkte sin ubåt med flit på fredagsmorgonen.

Eftersökandet av den saknade kvinnan har fortsatt idag, bland annat med hjälp av det danska hemvärnets flyg. Och enligt dansk polis har man initierat en dialog med svensk polis om bistånd för att söka efter kvinnan även i svenskt vatten. Men något sådant samarbete har ännu inte inletts enligt polisens presstalesperson i Region Syd, Fredrik Bratt.

– Den senaste informationen som jag har fått är att det har varit kontakt mellan svensk och dansk polis, men att det ännu inte har kommit in någon formell begäran om att söka i svenskt vatten eller få hjälp av svenska myndigheter, säger han.

Svensk polis har under dagen meddelat att de gjort en internationell efterlysning av kvinnan.